Het patronaat wil niet weten van een klimaatwet die duidelijke doelstellingen vastlegt voor het beperken van de uitstoot binnen een vastgelegde termijn. Hun winsten hebben voorrang op onze planeet en onze levens. De partijen die het hardst voor het patronaat rijden springen in de houding voor hun meesters. De Klimaatcoalitie en een ganse reeks milieu- en klimaatbewegingen organiseren sinds vandaag een protestactie in de Wetstraat. Wij steunen hen omdat we moeten durven strijden. We weten dat enkel volgehouden actie loont.

We hebben inderdaad een klimaatwet nodig, maar het wetsvoorstel dat momenteel door het patronaat en de rechterzijde wordt geblokkeerd, is onvoldoende. Volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) moet de uitstoot verminderd worden met 58% op wereldschaal (dus minstens 65% in de rijkste landen) voor 2030, willen we een kans op twee hebben om onder een opwarming van 1,5 graden te blijven zonder naar gevaarlijke technologieën te grijpen.

We hebben een klimaatwet nodig die de banen en de inkomens van de werkende mensen garandeert, die klimaatrechtvaardigheid garandeert voor de landen van het Zuiden en gevaarlijke technologieën evenals mechanismes van koolstofcompensatie uitsluit. Laat ons verder actie voeren voor zulke wet, de enige klimaatwet op het niveau van de uitdagingen waarvoor we staan.

We mogen geen enkele parlementaire of electorale illusie hebben. Laat ons ons democratisch, aan de basis organiseren voor een gevecht van lange adem. We moeten erg vastberaden zijn, het zal een strijd van lange duur worden. We moeten niets meer of minder dan de confrontatie met het kapitalisme durven aangaan.

Een fotoreportage

Foto’s: Cecile Harnie, Freddy Mathieu