Door Auto Critique

Na Volkswagen, Renault en Fiat is het nu de beurt aan PSA (het moederbedrijf van Peugeot en Citroën) om op heterdaad betrapt te worden in de eindeloze reeks van fraude met vervuiling door dieselmotoren.

De aanklachten van fraude-onderzoekers van het Franse ministerie van Economische Zaken die door Le Monde publiek gemaakt zijn, zijn enorm: twee miljoen verkochte auto’s ‘hebben motoren die gebruik maken van frauduleuze protocollen’. Dit kan de PSA tot 5 miljard euro aan boetes gaan kosten.

De feiten zelf worden door de automaker niet ontkend. De fraude is vergelijkbaar met diewaarvoor Volkswagen in de Verenigde Staten is aangeklaagd: er zijn systemen ontwikkeld die onderscheid maken tussen tests en gewone omstandigheden. In het geval van PSA is aangetoond dat de werkelijke emissies, vergeleken met officiële tests, tussen de 30 en 170 procent hoger liggen. Maar de vervuiling die we inademen komt van auto’s die op straat rijden, niet van auto’s die in laboratoria worden getest.

Elk van de bedrijven doet ongeveer hetzelfde en ze overleggen daarover. In Duitsland heeft Volkswagen zich tegen haar partners in crime uitgesproken in pogingen om hoge boetes te ontwijken. Alleen naïevelingen zullen geloven dat dit soort praktijken stoppen bij de oevers van de Rijn. Degenen die, zoals Jean-Luc Mélenchon, de Duitse industrie hebben veroordeeld bij het dieselgate van Volkswagen zijn nu veel minder te horen.

Renaults verdedigingslinie is dezelfde als die van de PSA: de feiten kloppen, maar in Europa – in tegenstelling tot de VS – is dat legaal. Juist, we stikken van de rook maar dat is volledig legaal! Dus bedraagt de schadepost van de vervuiling door auto’s duizenden doden. Dat de wet in Frankrijk of Europa dat soort regelingen toestaat, doet niets af aan de ernst van de vervuiling die is onthuld.

Het is genoeg geweest met de geheimzinnigheden omtrent hun schandalen en praktijken, met hun CEO’s die alles onderling regelen – de huidige topman van PSA is de voormalige nummer 2 van Renault. De eerste juridische reactie van PSA, meteen na de laatste onthullingen, was het indienen van een aanklacht voor het schenden van de geheimhouding van het onderzoek. Dit doen is het toegeven van schuld aan de feiten zelf en opnieuw geheimhouding eisen.

Het is genoeg geweest met de steun van de Franse regering – aandeelhouder van zowel PSA als Renault – aan het frauduleuze gedrag van de CEO’s van beide bedrijven. President Macron zei in augustus 2016, toen hij minister van Economische zaken was, dat dieselmotoren ‘tot het hart van Frankrijks industriebeleid en milieumobiliteit blijven behoren.’ Wat een medeplichtigheid door niets te doen behalve de valse communicatie vanuit Renault en PSA te herhalen.

Autofabrikanten en in het bijzonder Renault en PSA, halen recordwinsten. PSA is een van de Europese koplopers in winstgevendheid, door ontslagen, loonbevriezingen en het sluiten van de fabriek in Aulnay op last van voormalig CEO Valin, die zelf direct aangeklaagd wordt door de fraudecommissie. Het is genoeg geweest met de samenwerking tussen de bonden en de autofabrikanten!

De directies van PSA en Renault willen personeel en vakbonden inschakelen om hun fouten te verdedigen. Autowerkers moeten weigeren ook maar een enkele euro te betalen aan de boetes die de directies bedreigen. zij moeten zich samen met de rest van de bevolking uitspreken tegen de praktijken van hun bazen en management die zich volledig bewust waren van de consequenties, en toch een vervuilende ‘oplossing’ hebben gekozen die wij inademen, allemaal.

Dit is een vertaling van een verklaring van Auto Critique, een publicatie van autowerkers binnen de Franse Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA). Nederlandse vertaling: redactie socialisme.nu.