Op zondag 20 maart komen we in 14 Belgische steden, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië, opnieuw massaal op straat tegen racisme en discriminatie. De acties en manifestaties worden georganiseerd door het Platform 21/03, een breed samenwerkingsverband waarin we ook met SAP – Antikapitalisten actief meewerken.

Het belang van deze manifestaties is duidelijk: racisme en discriminatie blijven helaas schering en inslag, op de arbeidsmarkt en op het werk, in het onderwijs, op de woonmarkt, bij de manier waarop politiediensten migranten en vluchtelingen bejegenen. Vluchtelingen en vooral mensen zonder papieren krijgen het dikwijls nog eens extra hard te verduren. Structureel racisme blijft alomtegenwoordig.

Het racisme dat welig tiert, vormt ook nog steeds de kweekvijver bij uitstek voor extreemrechts. In eigen land blijft het Vlaams Belang een groot gevaar. In 2024, ‘het jaar van alle verkiezingen’, bestaat het risico dat de partij in verschillende steden en gemeenten, en zelfs op Vlaams niveau, bij de macht wordt betrokken. Bij de N-VA staat, minstens bij haar extreemrechtse vleugel, de deuren open. Ook in die partij wordt trouwens regelmatig de racistische trom bespeeld.

We roepen dan ook al onze leden en sympathisanten, vrienden en vriendinnen, antiracisten en antifascisten graag op om deel te nemen aan de manifestaties op 20 maart en te helpen van deze actiedag een groot succes te maken. Het is meer dan ooit noodzakelijk!

Met SAP – Antikapitalisten werken we actief mee aan de voorbereiding en organisatie van de acties in verschillende steden. We zullen ook op heel wat plaatsen aanwezig zijn met een eigen pamflet of een groep in de manifestatie.

Wil je meehelpen met onze aanwezigheid of ons pamflet helpen verspreiden? Geef graag een seintje via: info@sap-rood.org of telefonisch: 0496 20 76 37.

De eisenbundel van het Platform 21/03 kan je hier lezen. De flyer van het Platform 21/03 kan je hier vinden.

We zien elkaar zondag!

Een overzicht van alle acties in Vlaanderen en Brussel

Provincie Antwerpen

Antwerpen:

Start manifestatie: 13u30, Operaplein. Vertrek betoging: 14u. Aankomst in Spoor Oost rond 16u.

Alle info: Sta op tegen racisme – Antwerpen | Facebook

Provincie Oost-Vlaanderen

Gent:

Start manifestatie: 14u Miriam Makebaplein. 14u45: Vertrek betoging. 15u30: Slotevenement Stadshal (Poeljemarkt).

Alle info: Sta op tegen racisme – Gent | Facebook

Provincie West-Vlaanderen

Oostende:

“Go (car) tegen Racisme en voor Vriendschap en Gelijkheid”
14u: vertrek aan ACV-hoofdgebouw, Volksbond, Kan. dr. L. Colenstraat 7, 8400 Oostende. Via centrum naar Zeedijk. Eindpunt: monument Leopold II (“3 Gapers”).

Alle info: Sta op tegen racisme – Oostende | Facebook

Kortrijk:

Start manifestatie: 14u op het Stationsplein. Van daar gaan we in een optocht naar de Grote Markt. Daar zijn er sprekers, muziek, multiculturele ontmoeting met eten en drinken. We sluiten af rond 18u30.

Alle info: Sta op tegen racisme – Kortrijk | Facebook

Ieper:

Een antiracistisch event op het Stationsplein evenementenplein C.C. Perron 8900 Ieper. Van 14u u tot 17u30 u in open lucht. Met interviews en acts ( lam-poëtry, toespraken, muziek van where-ever ) Koffiecaravan – terrasje.

Alle info: Sta op tegen Racisme Ieper | Facebook

Brugge:

14u: Optocht vanop Burg. 15u30 tot 18u: Muziek, Wereldkeuken, Fototentoonstelling “Brugse Migratie in Beeld”, praattafels met nieuwkomers,, getuigenissen,…

Alle info: Sta op tegen racisme – Brugge | Facebook

Provincie Vlaams-Brabant

Leuven:

Start manifestatie: 14u, Bruul. We organiseren een korte mars van het Bruulpark naar het Ladeuzeplein waar we samenkomen met sprekers, muziek, standjes, …

Alle info: Sta op tegen racisme – Leuven (facebook.com)

Provincie Limburg

Genk:

Start manifestatie: 14u, Stadsplein. Actie tegen racisme naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Met getuigenissen van verschillende sprekers en optredens van o.a. Gökhan Girginol en Grizmo.

Alle info: Sta op tegen racisme – Genk (facebook.com)

Brussel

Start manifestatie: 14u30, Koning Albert II Laan X Boudewijnlaan Brussel. Vertrek betoging om 15u.

Alle info: Sta op tegen racisme | Facebook