De Russische oorlog in Oekraïne heeft de Amerikaanse politiek volledig in beroering gebracht. Uiteindelijk zou die oorlog de toekomst kunnen bepalen van zowel president Joseph Biden als voormalig president Donald Trump, die beiden mogelijk kandidaat zijn voor het presidentschap in 2024.

Beiden zien dat de oorlog hun mogelijkheden in de tussentijdse verkiezingen van november 2022 heeft bemoeilijkt. Biden kan met de eer gaan strijken dat hij Democraten en Republikeinen tot elkaar heeft gebracht, het land heeft verenigd in steun voor Oekraïne en in verzet tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij heeft ook aanspraak gemaakt op succes bij het herenigen van de NAVO rond een strategie van sancties. Desondanks circuleren in beide partijen in het Congres en de politieke elite rivaliserende plannen over wat er nu moet gebeuren. De Republikeinen proberen hun partij te disciplineren en de pro-Poetin elementen een halt toe te roepen, terwijl de Democraten te maken hebben met meningsverschillen over sancties.

In de Republikeinse partij kondigde voormalig vice-president Mike Pence, ook een presidentskandidaat, aan dat er ‘in deze partij geen plaats is voor apologeten voor Poetin’, waarmee hij een klap uitdeelde aan zijn oude baas, voormalig president Donald Trump. Trump sprak eerst zijn bewondering uit voor Poetins genialiteit en daarna zijn sympathie voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Trump leidt nog steeds de partij, maar sommige Republikeinen geloven dat zijn ambivalente standpunt over Poetin hun kansen bij de tussentijdse verkiezingen kan schaden.

De Republikeinse senator van South Carolina, Lindsey Graham, is helemaal niet ambivalent. Hij heeft opgeroepen om Vladimir Poetin te vermoorden of een staatsgreep te organiseren om hem omver te werpen, een standpunt dat door Biden en de Republikeinen wordt verworpen. Ondertussen woonde het rechtse congreslid Marjorie Taylor Greene een wit-nationalistische politieke bijeenkomst bij waar mensen voor Poetin juichten. Toch scharen de meeste Republikeinen zich nu achter Oekraïne en zijn ze tegen Poetin.

De Republikeinen hopen Biden’s aanpak van de oorlog en de gevolgen van de sancties tot belangrijke campagnekwesties te maken in de tussentijdse verkiezingen van november. Ze stellen dat het feit dat Biden Rusland geen strengere energiesancties heeft opgelegd, betekent dat de Amerikaanse olie-aankopen de oorlog van Poetin helpen financieren en tegelijkertijd de benzineprijs opdrijven. In een verklaring van Republikeinse gouverneurs staat: ‘De mensen in onze staten kunnen zich niet nog een piek aan de benzinepomp veroorloven en onze bondgenoten kunnen het zich niet veroorloven gegijzeld te worden door de tirannie en agressie van Poetin.’ Andere Republikeinen eisen dat Biden zijn milieu-standpunten terugdraait die olie- en gasvergunningen en pijpleidingen hebben beperkt en de Verenigde Staten energie-onafhankelijk maken.

De Democraten zijn verdeeld over de sancties. Tot voor kort (1)Inmiddels is de situatie veranderd. Op 8 maart kondigde Biden een boycot aan, die op 10 maart door het Huis van Afgevaardigden bevestigd werd en over 45 dagen ingaat. (Noot van de vertaler) was Biden tegen een verbod op de invoer van Russische olie en gas, maar parlementsvoorzitter Nancy Pelosi zei: ‘Ik ben er helemaal voor, verbied ze.’ De democratische senator Joe Manchin van West Virginia, die de steenkoolindustrie vertegenwoordigt, en senator Lisa Murkowski van Alaska, een olierijke staat, stellen een nieuw wetsvoorstel voor met strengere sancties tegen Russische olie.

Biden heeft geprobeerd acties die een grootschalige Europese confrontatie zouden kunnen uitlokken die tot een kernoorlog zou kunnen leiden te voorkomen. Maar Tom Malinowski, Democratisch congreslid uit New Jersey, stelt voor dat de Verenigde Staten een luchtbrug plannen om Kiev te redden, zoals de luchtbrug van Berlijn in 1948-49. Een dergelijke operatie zou echter vrijwel zeker leiden tot een onmiddellijk militair conflict met Rusland.

Tot nu toe heeft de oorlog in Oekraïne Biden geholpen. Zijn State of the Union-toespraak op 1 maart leverde hem staande ovaties op van beide partijen voor zijn steun aan Oekraïne. Hij krijgt ook krediet voor de sterke stijging van de werkgelegenheid, met 678.000 nieuwe banen in februari. In een recente peiling steeg zijn algemene goedkeuringscijfer met 8 punten tot 47 procent. Dat verbetert de kansen van de Democraten in november, maar het is nog steeds waarschijnlijk dat ze de controle over het Congres zullen verliezen.

Er zijn demonstraties geweest tegen de Russische oorlog en ter ondersteuning van Oekraïne, voornamelijk door Oekraïens-Amerikanen. Sommigen hebben opgeroepen tot een grotere rol van de VS en de NAVO in het conflict. De linkse partijen in de VS hebben traag gereageerd, hoewel ze nu beginnen met het organiseren van demonstraties tegen de Russische invasie, hoewel die niet zo groot zijn als die in Europa.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op New Politics. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Voetnoten

Voetnoten
1 Inmiddels is de situatie veranderd. Op 8 maart kondigde Biden een boycot aan, die op 10 maart door het Huis van Afgevaardigden bevestigd werd en over 45 dagen ingaat. (Noot van de vertaler