Vandaag betogen ABVV en ACV in Brussel voor de syndicale rechten, het behoud van de loonindexering en voor maatregelen om de energieprijzen te drukken. Je kan alvast hieronder het pamflet lezen dat we met SAP – Antikapitalisten op de manifestatie zullen verspreiden. Je kan het ook hier downloaden.

Voor onze lonen en onze rechten – Tijd voor sociaal verzet

De prijzen gaan door het dak…

De laatste maanden gaan de prijzen door het dak. Huren of kopen wordt peperduur. De vernietiging van het milieu zorgt voor tekorten doorheen de wereld en zorgt voor prijsverhogingen van voeding en grondstoffen. De prijzen van elektriciteit, gas en brandstof breken alle records. De levensduurte blijft maar stijgen.

Maar onze lonen zijn geblokkeerd !

De lonen van hun kant volgen niet. De regering Michel had al beslist de loonstijgingen te blokkeren door de versterking van de Wet van 1996. De Vivaldi-regering houdt vast aan die koers. De komende twee jaar mogen de lonen maar stijgen met 0,4% maximum, bovenop de index.

Zeker, het patronaat wijst er graag op dat de automatische loonindexering de inflatie compenseert. Wie houden ze hier voor de gek ? De compensatie is maar gedeeltelijk, want niet alle producten zitten in de indexkorf (bv. Brandstof). Op dit moment is het enige antwoord van de regering tussen te komen om de prijs van brandstof voor een volle tank van 50 liter te verminderen met 1€. Hoe genereus !

Ze laten ons hun crisis betalen

De werkende klasse stapelt de facturen op, het patronaat en de regeringen laten ons de crisis, de inflatie en hun valse en asociale ecologische transitie betalen. Ze kiezen ervoor onze verplaatsingen met de auto te belasten, terwijl we bij gebrek aan alternatief dikwijls niet anders kunnen dan de wagen te gebruiken. Liever dat dan yachten en ruimtereizen van de superrijken aan te pakken, of de grote vervuilende bedrijven. Grote bedrijven die het trouwens goed doen : 17 bedrijven van de BEL20 kondigden aan dat ze dit jaar 5 milliards € dividenden zullen uitkeren.

En nog is het niet genoeg. Niet alleen verarmen het patronaat en de regeringen de werkende bevolking, maar ze gaan ook herhaaldelijk frontaal in de aanval tegen onze mobilisaties en syndicale rechten. Zo werden recent opnieuw kameraden van de vakbonden veroordeeld tot gevangenisstraffen met uitstel. In die omstandigheden kan er van sociale vrede geen sprake zijn !

Hoog tijd om in actie te komen

Het is hoog tijd om in het tegenoffensief te gaan. Dit economisch systeem toont dag na dag meer haar repressief en antisociaal gezicht. Het brengt alle leven op deze planeet op de rand van de afgrond.

Wij eisen :

  • De onmiddellijke afschaffing van de wet van 1996, herzien in 2017 ;
  • Een drastische verhoging van de bruto lonen en de verhoging van het minimumloon naar 14€ per uur ;
  • Een volledige automatische indexering van de lonen en sociale uitkeringen ;
  • Massale openbare investeringen in openbaar vervoer en hernieuwbare energie ;
  • De onmiddellijke verlaging van de BTW op energie naar 6% en het in openbare handen nemen van de energiesector ;
  • De financiering van deze maatregelen door het kapitaal. Door een drastische crisisbelasting op de grote fortuinen, een verhoging van de belasting op de winsten en de afschaffing van de vermindering van de sociale bijdragen. De Sociale Zekerheid, dat is ons aller uitgesteld en gesocialiseerd loon, het hoort enkel de werkende klasse, met of zonder baan, toe !

Tijd voor sociaal verzet !

SAP – Antikapitalisten komt op voor een ecosocialistisch, feministisch, antiracistisch en radicaal democratisch alternatief. Zin om mee te werken? Mail naar: info@sap-rood.org.