Je kan hieronder de tekst lezen van het pamflet dat we met SAP – Antikapitalisten zullen verspreiden op de manifestatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront op woensdag 21 september (10u, Muntplein, Brussel). Je kan het pamflet ook hier downloaden. Zin om een handje te helpen bij de verspreiding of om een pakketje mee te nemen voor de collega’s? Kom eens langs!

In de tegenaanval

De regering De Croo speelt al maanden met onze voeten. De prijzen stijgen nog steeds, de loononderhandelingen zijn nog steeds geblokkeerd. Ze geven ons kleine kortingen voor de zakken van Engie, Total en co die door de gemeenschap – en dus indirect door ons – worden betaald voor energierekeningen die verdrie- of verviervoudigd zijn. Ze stijgen gemiddeld tot 8.000 euro per jaar! Ook de huurprijzen stijgen enorm. Winkelen wordt met de dag moeilijker. Het is nog erger als je vrouw, jong of van immigrante origine bent. De indexering van de lonen beschermt ons slechts gedeeltelijk. Ze ligt bovendien sterk onder vuur door de werkgevers. Voor de “moeilijke winters” van de komende jaren beloven de bazen ons 0% loonsverhoging (met dank aan de wet op de loonnorm van 1996). Onaanvaardbaar!

Hun neoliberale beleid leidt ons naar de afgrond

Net als tijdens de Covid-crisis, willen ze ons doen geloven dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Net als tijdens de financiële crisis van 2008 moeten we “de broekriem aanhalen”. Maar over wie hebben we het? Vandaag gebruiken de werkgevers de energiecrisis om de index en loonsverhogingen ter discussie te stellen. De staatsschuld stijgt weer, miljardairs en aandeelhouders doen zich tegoed aan de winsten en onze essentiële openbare diensten – gezondheidszorg, onderwijs, spoorwegen, enzovoort – raken meer en meer in de penarie. De winsten hebben dan weer een recordhoogte bereikt in 2021. De Belgische beursgenoteerde bedrijven hebben meer dan 21 miljard winst gemaakt en zijn van plan de helft daarvan als dividend uit te keren: meer dan 10 miljard voor de aandeelhouders, 50% meer dan vorig jaar! Oorlogsprofiteurs speculeren op de rug van Oekraïne en laten de prijzen stijgen. Oplichting georganiseerd door het kapitaal.

Terwijl sommigen in privéjets rondvlogen, zagen we hoe droogte Europa teisterde: hun kapitalistische energiemodel leidt ons regelrecht naar de afgrond van armoede en klimaatrampen. Dit is geen uitgemaakte zaak. We hebben sociale en ecologische noodmaatregelen nodig. Laten we vertrouwen op onze collectieve kracht en actie om die samen op te leggen: privé en openbare sector, in gemeenschappelijk front samen met sociale bewegingen. Laat ons deze herfst samen knokken om degenen aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor de sociale en klimaatramp: de bazen en hun handlangers van Vivaldi. Er zullen volop mogelijkheden zijn voor sociale en ecologische mobilisatie. Maar er is meer voor nodig om de tegenstander te laten buigen.

Voor een strijdbaar vakbondsactieplan, via algemene vergaderingen in de bedrijven, rond volgende dringende maatregelen:

– Een 100% confiscerende belasting op de overwinsten van bedrijven en een drastische crisisbelasting op de grote vermogens;

– Een 100% confiscerende belasting op bedrijfswinsten en een drastische crisisbelasting voor de rijken; Prijscontroles en -beperkingen en bevriezing van de huurprijzen;

– Verhoging van het minimumloon en de sociale uitkeringen met 20% en een volledige maandelijkse indexering daarvan;

– Socialisatie van de energiesector en ecologische planning om een einde te maken aan de economische en klimatologische chaos;

– De afschaffing van de wet op de loonnorm van 1996

De staking van 9 november mag geen eenmalige actie worden: laat ons vanaf oktober actievoeren in de bedrijven, sectoren en regio’s en een plan van acties en stakingen voorbereiden dat na 9/11 in crescendo gaat!

Zin om mee te werken? Wil je verder op de hoogte blijven?

Contacteer ons per mail naar info@sap-rood.org.