Hieronder kan je alvast de tekst vinden van het nieuwe pamflet dat we met SAP-Antikapitalisten komende dagen zullen verspreiden op de verschillende solidariteitsmanifestaties met Palestina. Heb je zin om mee te helpen? Geef ons een seintje per mail naar info@sap-rood.org.

Stop de straffeloosheid. Sancties om Israël onmiddellijk tot een staakt-het-vuren te dwingen

De gruwel gaat door voor de Palestijnen in de Gazastrook, die al meer dan twee maanden genadeloos worden gebombardeerd. Het Israëlische leger opereert in de hele kleine enclave, waar iedereen een doelwit is. Ontmenselijkt, overleven de Palestijnen in zelfgemaakte schuilplaatsen, grotendeels verstoken van toegang tot water, voedsel, energie en humanitaire hulp. Meer dan 20.000 mensen zijn al gedood onder Israëlische bommen en honderdduizenden anderen worden bedreigd door honger, ziekte en gebrek aan zorg. In de Westelijke Jordaanoever voeren Israëlische kolonisten en militairen dodelijke invallen uit.

Wat zich aftekent, is een nieuwe Nakba (‘Ramp’ in het Arabisch, de naam gegeven aan de verdrijvingvan 750.000 Palestijnen van hun land bij de oprichting van de staat Israël in 1948) waarbij Israël 100% van het grondgebied van historisch Palestina wil toe-eigenen: de Israëlische leiders willen van de mensen uit Gaza vluchtelingen maken in de Egyptische Sinaï. De Israëlische aanval staat steeds meer geïsoleerd op diplomatiek niveau (alleen het Amerikaanse veto heeft de goedkeuring van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren voorkomen), maar de westerse bondgenoten van Israël (waaronder België en de EU) handhaven hun handelsbetrekkingen met Tel Aviv, inclusief wapenleveringen.

Internationale solidariteit met de Palestijnen, die massaal wordt geuit, kan de situatie veranderen. Acties worden ondernomen om de boycot van Israël te intensiveren, onder meer door acties tegen wapenleveringen. Laten we de druk op de Vivaldi-regering en op Israëlische economische belangen in België en de EU vergroten, zodat de oproep tot een staakt-het-vuren wordt omgezet in daden: om de aanval onmiddellijk te stoppen, moeten de diplomatieke en economische banden met Israël worden verbroken, zoals al door verschillende landen is gedaan.

We roepen op tot solidariteitsacties met de Palestijnen en tot het intensiveren van de beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS) voor:

  • de onmiddellijke oplegging van een staakt-het-vuren; het verbreken van diplomatieke en handelsbetrekkingen met de staat Israël zolang het zijn koloniale apartheidspolitiek voortzet;
  • het voldoen aan de historische eisen van het Palestijnse volk: einde van de blokkade van Gaza, einde van de bezetting in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, vrijheid voor alle politieke gevangenen, recht op terugkeer van de Palestijnen, gelijke rechten voor alle inwoners van historisch Palestina.