Je kan hieronder de tekst lezen van het pamflet dat we met SAP-Antikapitalisten zullen verspreiden op de Europese manifestatie voor een staakt het vuren in Gaza die vanmiddag in Brussel plaatsvindt (vertrek 14u, Brussel Noord).

Maak een einde maken aan de menselijke catastrofe die zich afspeelt in Gaza. Israël dient door sancties gedwongen te worden tot een onmiddellijk staakt het vuren!

Sinds 7 oktober proberen de Palestijnse inwoners van de Gazastrook te overleven in een verschrikkelijke rampsituatie.  Niet alleen legden sommige Israëlische leiders publieke verklaringen af met een echt genocidaal karakter waarbij de Palestijnen werden ontmenselijkt. De inwoners van de reeds minuscule Gaza-enclave werden onder dwang naar het zuidelijk deel verdreven. De toegang tot water, voedsel, energie en humanitaire hulp werd haast compleet afgesneden. Nu al werden meer dan 10.000 mensen gedood door de Israëlische bombardementen. Honderdduizenden worden bedreigd door honger, ziekte, gebrek aan onderkomen en zorg. Bovendien moeten de Palestijnse inwoners van Cisjordanië voortdurend het geweld ondergaan van de Israëlische kolonisten en militairen, met talrijke willekeurige arrestaties en dodelijke raids.

De vele Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza zijn door de Verenigde Naties, door humanitaire organisaties en door de media op onweerlegbare wijze gedocumenteerd. En toch blijven de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een onbeperkte (diplomatieke, economische en militaire) steun verlenen aan het offensief van Netanyahou en zijn uiterst rechtse regering. Als de Westerse mogendheden al oproepen om het internationaal recht te respecteren, dan gebeurt dit in zuiver abstracte zin, zonder te spreken over het massale bombarderen-zonder-onderscheid en doden van burgers. Ze weigeren pertinent om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en zijn zo de facto verantwoordelijk voor het voortduren van dit bloedbad.

De internationale solidariteitsbeweging met de Palestijnen die een massale vorm aanneemt, kan de zaken veranderen. Regeringen die Israël steunden vertonen reeds een zekere malaise. Zo zag Alexander De Croo zich verplicht te erkennen dat het Israëlisch offensief buiten verhouding is. Laat ons de druk opvoeren op de Vivaldi-regering en met betrekking tot de Israëlische economische belangen in België en in de Europese Unie, zodat deze malaise omgezet wordt in daden: om Israël tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te dwingen, moet België de diplomatieke en economische betrekkingen met Israël verbreken, net zoals landen uit het zogenaamde “Zuiden” de afgelopen dagen al deden.

We roepen dan ook dringend op tot meer solidariteitsacties met de Palestijnen en tot het verbreden van de beweging tot boycot, desinvestering en sancties (BDS) tegen Israël met het oog op:

  • het afdwingen van een onmiddellijk staakt-het-vuren;
  • het verbreken van de diplomatieke en commerciële betrekkingen met de staat Israël zolang deze haar koloniale apartheidspolitiek verderzet;
  • het tegemoetkomen aan de historische eisen van het Palestijnse volk: stopzetten van de blokkade van Gaza en van de bezetting van Cisjordanie en Oost- Jerusalem, vrijlaten van alle politieke gevangenen, recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun families, gelijke rechten voor alle inwoners van het historische Palestina.