Door NavBel

We publiceren hieronder de persverklaring van NavBel (federatie van Koerdische verenigingen in België) over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Antwerpen. Als SAP drukken wij onze solidariteit uit met de Koerdische organisaties en de Koerdische inwoners van Antwerpen die afgelopen dagen werden aangevallen door Turkse ultranationalisten. (SAP-Rood)

Al drie dagen op rij zijn er racistische aanvallen geweest op de Koerden en hun handelszaken in de Brederodestraat.

Er is een foute beeldvorming ontstaan in de media. Het wordt voorgesteld als rellen tussen Koerden en Turken maar dat is het niet. In een eerder bericht hebben we uitvoerig uitgelegd wat er vrijdag met de bus-campagne gebeurd was. Maar het blijft niet daarbij.

Vrijdagavond, na het bus-incident, zijn racistische Turken op een georganiseerde manier naar de Brederodestraat gekomen om er Koerdische winkeliers lastig te vallen. Er was toen sprake van ruiten die aan diggelen geslagen werden, en mensen die binnen vastzaten. Zaterdag heeft zich hetzelfde voorgedaan. En zondag weer van hetzelfde. In 3 dagen tijd zijn er minstens 7 handelszaken beschadigd en er zijn verschillende gewonden.

Maar wat gisteren, zondagavond, gebeurde, was veel groter, georganiseerder en agressiever. Men moet beseffen dat het geen ruzie is tussen Koerden die van buitenaf komen en daar de plaatselijke Turken lastigvallen. In de zuidwijk en de Brederodestraat wonen ook veel Koerden en ze hebben er ook handelszaken. Die zijn momenteel het slachtoffer van lynchpartijen. De Turkse en Belgisch – Turkse media geven het heel anders weer en spelen zo een vuile rol in het opruien van de Turken.

De Antwerpse politie heeft vastgesteld dat een deel van de racistische agressoren met bussen van buiten Antwerpen gekomen zijn. Er was zelfs sprake dat toen deze terug uit Antwerpen vertrokken, ze Koerdische verenigingen in andere steden zouden aanvallen. De federale politie heeft over het gehele grondgebied aan de snelwegen maatregelen getroffen om de ‘rondreizende’ racistische Turken te onderscheppen. Er zijn manschappen over verschillende steden verspreid om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dit is zeer ernstig. Er is een racistische en fascistische meute die een grote bedreiging is voor de Koerdische burgers, maar ook voor de democratie, rechtstaat en vrije meningsuiting. Al drie dagen op rij gelden de Belgische wetten NIET in de Brederodestraat. De politie en stadsbestuur, omdat zij de ernst niet goed inschatten, blijven in gebreke om de problemen op te lossen.

Het begin van de oplossing is om te benoemen wat er gebeurt, en geen vage, onduidelijke boodschappen te geven. De rol van de Turkse en Belgisch – Turkse media moet goed begrepen worden. Maar ook de rol van de goed georganiseerde Grijze Wolven moet erkend worden.

De Koerden zijn drie dagen lang alleen gelaten tegen deze racistische knokploegen. Maar dit is niet enkel het probleem van het stadsbestuur. Alle democratische krachten in België moeten inzien wat er gebeurt. Wegkijken of de situatie anders beoordelen dan het is, zal de problemen enkel groter maken. Niets doen en hopen dat het wegwaait is een illusie: democratie en de rechtstaat moeten actief beschermd worden. De gebeurtenissen van de voorbije 3 dagen zijn een rechtstaat onwaardig.

De Koerden hebben geen ander keus dan zich te verdedigen. Ze zullen actief en zichtbaar blijven opkomen voor hun rechten, maar ook voor ieders democratische rechten en de vrije meningsuiting.

De Koerdische gemeenschap zal zich niet laten intimideren. De Koerden staan tegenover een achterlijk, barbaars en racistisch, veelkoppig kwaad. Soms zet dat kwaad het masker van Erdogan op, soms het masker van IS, en soms manifesteert het zich onder de gedaante van de grijze wolven.

Maar de Koerden weten goed genoeg dat dit allemaal uit dezelfde anti – Koerdische en antidemocratische reactionaire bron komt. En het is hiertegen dat we strijden en zullen blijven strijden.