Op zondag 19 maart komen we in tal van Belgische steden, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië, opnieuw massaal op straat tegen racisme en discriminatie. De acties en manifestaties worden georganiseerd door het Platform 21/03, een breed samenwerkingsverband waarin we ook met SAP – Antikapitalisten actief meewerken.

Het belang van deze manifestaties is duidelijk: racisme en discriminatie blijven helaas schering en inslag, op de arbeidsmarkt en op het werk, in het onderwijs, op de woonmarkt, bij de manier waarop politiediensten migranten en vluchtelingen bejegenen. Vluchtelingen en vooral mensen zonder papieren krijgen het dikwijls nog eens extra hard te verduren. Structureel racisme blijft alomtegenwoordig. Discriminatie en racisme zijn een dagelijkse realiteit voor steeds meer mensen. Extreemrechts en alt-right organisaties zaaien actief haat. Extreemrechtse sprekers, zoals Filip Dewinter mogen hun nazi-theorie over ‘omvolking’ komen voorstellen in de gebouwen van onze universiteiten. Maar stigmatiserende en polariserende uitspraken blijven niet enkel beperkt tot dit select clubje, het vindt ook zijn weg naar mainstream media en partijen. Zelfs de sociaaldemocratie neemt met momenten de extreemrechtse en racistische retoriek over, zoals Connor Rousseau met zijn uitspraak “ik voel me niet thuis in Molenbeek”. Hierdoor wordt haatspraak genormaliseerd.

We roepen dan ook al onze leden en sympathisanten, vrienden en vriendinnen, antiracisten en antifascisten op om deel te nemen aan de manifestaties op 19 maart en te helpen van deze actiedag een groot succes te maken. Het is meer dan ooit noodzakelijk!

Met SAP – Antikapitalisten werken we actief mee aan de voorbereiding en organisatie van de acties in verschillende steden. We zullen ook op heel wat plaatsen aanwezig zijn met een eigen pamflet of een groep in de manifestatie.

Wil je meehelpen met onze aanwezigheid of ons pamflet helpen verspreiden? Geef graag een seintje via: info@sap-rood.org

De eisenbundel van het Platform 21/03 kan je hier lezen https://www.platform2103.be/nl.

We zien elkaar dan!

 

Een overzicht van de acties in Vlaanderen en Brussel