Op zondag 10 oktober vindt in Brussel opnieuw een grote klimaatmars plaats, Back To The Climate. De manifestatie wordt georganiseerd door de Klimaatcoalitie en Youth For Climate. De mars komt er in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow. Met SAP – Antikapitalisten roepen we iedereen op deel te nemen aan deze betoging. De klimaatverandering brengt immers steeds ernstiger gevolgen met zich mee, voor de mensheid en de natuur.

Binnen de klimaatbeweging pleiten wij voor een breuk met het productivistische, milieuvernietigend kapitalistisch systeem en voor een ecosocialistisch alternatief. We pleiten ook voor de opbouw van een strijdbare en democratische beweging op straat, in de scholen, universiteiten en bedrijven, die zich niet richt op lobbywerk en bedes aan politici en bedrijfsleiders.

Tijdens de manifestatie stappen wij met SAP-Antikapitalisten / Gauche anticapitaliste mee op in het People Power-blok. Doe mee!

Het pamflet dat we op Back To The Climate zullen verspreiden kan je hier alvast lezen. Een kritische bespreking van het Memorandum voor een Belgische Green New Deal van de Klimaatcoalitie door onze kameraad Daniel Tanuro kan je hier vinden.

Hieronder kan je alle info vinden over Back To The Climate, het People Power-blok en Gent Back To The Climate, een lokale actie op zondagochtend waaraan we enthousiast meewerken.

Back To The Climate

Praktische informatie:

People Power op Back To The Climate

Het People Power-blok is een coalitie van burgerbewegingen en activistengroepen die zich verenigen in de strijd tegen schadelijke en onnodige (mega)projecten en bedrijven, die overal in België en de rest van de wereld een bedreiging vormen voor het milieu, de landbouw, het klimaat en onze gezondheid. We roepen op om deel te nemen aan het blok “People Power” tijdens de klimaatmars op 10 oktober om duidelijk te maken dat slappe compromissen en lobbywerk niet langer volstaan. We nemen geen genoegen meer met een “verhoging van de ambities” en abstracte doelstellingen rond CO2 emissies.

We roepen op tot het bouwen van een netwerk van lokale strijdbewegingen en acties. Alleen zo kunnen we ons effectief verzetten tegen de industriële en commerciële verwoesting. Betogingen volstaan niet. Er is simpelweg geen ruimte meer voor nieuwe projecten en infrastructuur die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, de komst van vervuilende bedrijven, de bouw van nieuwe wegen, het betonneren van landbouwgrond, de uitbreiding van vliegvelden en andere vervuiling.

Praktische informatie:

  • Afspraak vanaf 12u45, op de hoek van de Koning Albert II laan/ Koolbrandersstraat
  • Neem je spandoeken mee die benadrukken waar je tegen vecht (People vs alibaba, People vs gascentrales, enz.)

Meer informatie en een volledig overzicht van de deelnemende organisaties kan je hier vinden: PEOPLE POWER bloc @climate march | Facebook. De volledige oproep van het People Power-blok op Back To The Climate kan je hier vinden.

Gent Back To The Climate

Met de Gentse klimaatbeweging willen we ons steentje bijdragen aan de belangrijke mobilisatie op 10 oktober. We verzamelen eerst in Gent, zodat ook iedereen die niet mee naar Brussel raakt toch mee actie kan voeren. Als Gentse Klimaatbeweging blijven we voorstander van het sluiten van de kerncentrales Doel en Tihange. We hebben ook liefst geen gascentrales. Er moet een plan komen voor het versneld uitbouwen van hernieuwbare energie (zon, wind en water) en voor energiebesparing.

Verder blijven we ons inzetten voor:

  • Goede, betaalbare en goed geïsoleerde woningen voor iedereen;
  • Gezonde lucht, gezond water en propere grond;
  • Meer geld voor biolandbouw in eigen streek;
  • Tegen elke uitbreiding van de productie van plastic en wegwerpproducten.

Voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Samen nemen we de bocht naar een leefbare toekomst voor mens en natuur!

Praktische informatie:

  • We verzamelen om 𝟏𝟎u𝟑𝟎 𝐢𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐂𝐢𝐭𝐚𝐝𝐞𝐥𝐩𝐚𝐫𝐤, op het pleintje uitkomend op de Fortlaan en Koning Leopold II-laan (bij het standbeeld van koning Boudewijn).
  • Om 11u30 vertrekken we in stoet richting het Sint-Pietersstation. Na een korte samenkomst (10u30-11u30) met de Gentse klimaatbeweging en alle medestanders voor het klimaat vertrekken we van daar in een feestelijke stoet naar het Sint-Pietersstation om samen de trein te nemen.
  • We nemen de trein richting Brussel rond 12u.

Voor meer info en een volledig overzicht van de ondersteunende organisaties kan je hier terecht; Gent Back To The Climate | Facebook. De flyer voor Gent Back To The Climate kan je hier downloaden.