Met de SAP-Gauche anticapitaliste werken we actief mee met Stand Up tegen racisme en fascisme in Oost-Vlaanderen en Stand Up in Brussel en Mons. We roepen dan ook al onze leden en sympathisanten op om komende weken deel te nemen aan 2 belangrijke acties tegen activiteiten van extreemrechts in Brussel en Gent.

Zondag 15 september, Brussel: Stand Up tegen het fascisme!

Extreemrechts stop je niet met te zwijgen en aan de kant te blijven staan.

Sinds de verkiezingen van 26 mei heeft extreemrechts het gevoel dat ze blijven groeien. Ondanks hun pogingen om er fatsoenlijk en normaal uit te zien, zijn de incidenten zoals op pukkelpop, hun racistische, seksistische en homofobe tweets en allerlei soorten aanvallen geëxplodeerd. Het is in deze context dat de fascisten een manifestatie organiseren op 15/09 op het Spanjeplein.

Deze situatie komt niet uit het niets. De N-VA ging verder met wat Jambon en Francken begonnen zijn. Door lange discussies met het Vlaams Belang te voeren, normaliseren ze de aanwezigheid van haat en verdeeldheid. Achter de N-VA bevindt zich het VB en achter het VB zitten de skinheads van Blood and Honour, de nazi’s en andere hooligans die in december naar Brussel kwamen om alles kapot te slaan.

Terwijl de NVA en het VB in een racistisch en splitsende identiteitsdiscussie de Vlamingen gevangen nemen, wordt de rampzalige staat van dienst van de vorige regering vergeten. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs als ze werk hebben. De sociale zekerheid en de overheidsbegrotingen schieten erg tekort en de druk op gepensioneerden, zieken en werklozen is op zijn hoogtepunt.

Wij, vakbondsleden, activisten en verenigingen, weten dat we door middel van solidariteit de strijd aangaan. Het is die strijd die die een fatsoenlijk leven en een fatsoenlijk inkomen voor iedereen mogelijk maakt. Veiligheid is in de eerste plaats sociaal. Solidariteit met alle slachtoffers van racisme, seksisme en homofobie. Solidariteit met witte jassen, gele, rode en groene vesten. Solidariteit in bedrijven, scholen en wijken tegenover het racisme , de leugens en het geweld van extreemrechts.

Het is daarom dat we met Stand Up oproepen voor een tegenmanifestatie tegen extreemrechts en dit op 15 september, om 13u aan het Congresplein in Brussel. Meer info kan je vinden op het Facebook-evenement. Vanuit Gent wordt een gezamenlijk vertrek georganiseerd naar deze actie. Afspraak om 11u, aan het Sint-Pietersstation.

Donderdag 26 september, Gent: Geen Schild en Vrienden en Van Langenhove aan de UGent en in onze stad

Op donderdag 26 september wil het extreemrechtse KVHV een meeting organiseren aan de UGent met Dries Van Langenhove, “eindbaas” van Schild en Vrienden en sinds kort parlementslid voor het Vlaams Belang.

Van Langenhove werd formeel in verdenking gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Hij werd als student gesanctioneerd door de UGent en heeft een verbod gekregen de universiteitsgebouwen te betreden. De rector van UGent wil dan ook geen lokalen ter beschikking stellen voor deze meeting. KVHV kondigde aan hiertegen te zullen procederen.

Schild en Vrienden liet zich afgelopen jaren niet enkel opmerken door haar haatcampagnes op sociale media, maar ook door een reeks intimidaties en gewelddadige acties. Daarbij schuwen ze ook geen doodsbedreigingen voor al wie zich kritisch uit over de organisatie.Voor zulke haatzaaierij, racistische en discriminerende opvattingen, voor zulk extreemrechts project, kan volgens ons geen plek zijn aan de UGent en in onze stad.

Wij willen een duidelijke stem laten horen voor een sociale, solidaire en verdraagzame samenleving. Een samenleving waar voor racisme, discriminatie en fascisme geen plek is.

We roepen iedereen op om mee te protesteren mocht de meeting met Van Langenhove toch plaats vinden. Alle info kan je vinden op dit Facebook-evenement.

Steun Stand Up tegen racisme en fascisme

We doen een beroep op jullie: we hebben centen nodig. Centen voor een mooie spandoek, flyers, een grote lading rode driehoekjes en de organisatie van komende activiteiten. Bij deze dan ook een warme oproep voor giften, groot of klein.

Storten mag op rekeningnummer BE49 0012 3516 6371. BIC: GEBABEBB. Vermeld “Steun Stand Up”. Alvast allemaal bedankt!