Deze verklaring werd op 24 januari 2019 door het Uitvoerend Bureau van de Vierde Internationale aangenomen.

Nee tegen de staatsgreep in Venezuela. Voor een democratische oplossing van de crisis!

De Vierde Internationale spreekt zich uit tegen de laatste poging tot staatsgreep en imperialistische inmenging in Venezuela, die op cynische wijze werd georkestreerd en geëist door de Amerikaanse vicepresident Mike Pence (in plaats van Trump, die in Latijns Amerika in diskrediet is). In een video die in de nacht van 22 januari werd verspreid, werd het startsein gegeven voor het ontvouwen van een strategie die begint met de toekomstige usurpator (onrechtmatige in bezit nemer) Juan Guaidó die zichzelf tot ‘president’ van Venezuela uitriep, ook al had niemand op hem gestemd. Dit werd gevolgd door een reeks neoconservatieve, rechtse en neofascistische presidenten en regeringen in Latijns-Amerika en over de hele wereld, die de vermeende nieuwe regering ‘erkennen’.

De Organisatie van Amerikaanse Staten en de landen die de ‘Verklaring van Lima’ hebben ondertekend, steunden ook onmiddellijk de imperialistische plannen door het onwettige presidentschap van Guaidó te erkennen en een blokkade op te leggen aan Venezuela, en zo te helpen bij een poging om een reactie uit te lokken die als excuus zou dienen voor een gewapende interventie.

Wij steunen volledig de campagnes om deze poging tot staatsgreep en imperialistische interventie te veroordelen, die in strijd zijn met de basisnormen van de nationale soevereiniteit. Wij roepen op tot de breedste volks-, verenigde, internationalistische en democratische mobilisaties tegen de staatsgreep, wat betekent dat we, ongeacht onze meningsverschillen met en onze kritiek op de Maduro-regering en het regime in Venezuela, geen oplossing zien via een imperialistische staatsgreep. Laat het Venezolaanse volk vrij, onafhankelijk en democratisch beslissen over zijn toekomst.

De onmiskenbare politieke, sociale en economische problemen van Venezuela kunnen alleen democratisch worden opgelost zonder enige inmenging van imperialisten die alle geloofwaardigheid missen in hun beweringen dat ze de ‘democratie en mensenrechten’ verdedigen.

Het is waar dat belangrijke sectoren van het volk, gekweld door de zeer ernstige economische situatie van het land en door de moeilijkheden, tegenstrijdigheden en verkeerde keuzes van de regering, de straat op zijn gegaan om de staatsgreep te steunen. De tragedie is dat de economische, sociale en mensenrechtensituatie in Venezuela niet zal verbeteren door zich onder het bevel van de nationale oligarchie en de internationale, reactionaire en zelfs neofascistische imperialistische krachten te plaatsen….’.

Op dit moment lijkt alles erop te wijzen dat degenen die de staatsgreep plegen een burgeroorlog en/of directe interventie van buitenlandse mogendheden proberen af te dwingen, wat de problemen van het land alleen maar zou verergeren en zou leiden tot een verdieping van het politieke offensief van rechts en extreemrechts op het Amerikaanse continent en in de hele wereld. Een gewapend conflict zou catastrofaal zijn voor de regio en de deur openen voor een nieuwe kruistocht voor de controle van de olievoorraden van het land door de grote internationale oligopolies. De ramp die is veroorzaakt door de bezetting van Irak door de Verenigde Staten geeft een idee van wat er in Venezuela en de hele regio kan gebeuren als de deelnemers aan de staatsgreep niet van koers veranderen.

Wij roepen alle revolutionaire, progressieve en democratische krachten op zich te mobiliseren tegen deze nieuwe imperialistische inmenging en de soevereiniteit van het Venezolaanse volk te verdedigen bij het democratisch en vreedzaam oplossen van zijn politieke, sociale en economische problemen, vrij van economische sabotage en zonder de dreiging van gewapende interventie, met respect voor de wil van de meerderheid zoals die tot uitdrukking komt in de stembus.

Nee tegen de staatsgreep in Venezuela!

Voor een anti-imperialistische en onafhankelijke oplossing voor de crisis in Venezuela!