Aan de oproep om te verzamelen voor de Braziliaanse ambassade gelanceerd door de SAP/ Gauche anticapitaliste en de JAC om de moord op gemeenteraadslid van de PSOL-RJ en mensenrechtenactivist Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes aan te klagen, werd gehoor gegeven door activisten van een zestal linkse organisaties (1)SAP / Gauche anticapitaliste, Jeunes anticapitalistes (JAC), Mwanamke Collectif Afroféministe Belge, Diem 25, Vonk / Révolution, ecolo J, LSP maar vooral door een mooie groep mensen van de Braziliaanse gemeenschap uit het Brusselse.

De politieke standrechtelijke executie van Marielle Franco werd naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd door de politie of elementen gelinkt aan de politiemacht. Het voorlopige onderzoek wijst uit dat de munitie die gebruikt werd om hen te doden afkomstig is van een partij die in 2006 werd verkocht aan de federale politie en “vervolgens zou gestolen zijn uit een opslagplaats van postkantoren in de staat Paraiba” , aldus de minister van Buitenlandse Zaken Raul Jungmann vrijdagavond 16 maart tijdens een persconferentie .

Deze schokkende politieke executie werd door alle aanwezige manifestanten sterk veroordeeld en op verschillende manieren aangeklaagd. Er werden foto’s en tekeningen omhooggehouden van Mariella en haar chauffeur Anderson Gomes die de aanslag ook niet overleefde , er werd gescandeerd maar er werden ook protestliederen zoals “Apesar de voce “ van Chico Buarque de Holanda gezongen. Het licht-versluierde protestlied Apesar de Você dat eerst door de militaire censuur werd toegestaan en zo het volkslied kon worden van de toenmalige democratiebeweging. Nadat er meer dan 100.000 exemplaren verkocht waren, werd het lied uiteindelijk verboden en alle exemplaren werden uit de winkels verwijderd. Gisteren werd het terug uit volle borst gezongen voor de Braziliaanse ambassade in Brussel.

Inêz Oludé da Silva, één van de aanwezigen die het woord nam, benadrukte nog eens dat het hier wel degelijk om een politieke moord ging, een laffe terreurdaad die de hoop van miljoenen Brazilianen tracht te snoeren. Het gebruik van terreur is nooit ver weg geweest in Brazilië zei ze nog en wordt door de bende van huidig president Temer terug met man en macht ingezet onder de vorm van militarisering en steun aan de milities die in de favela’s de plak zwaaien.

Je vraagt je bij momenten als deze toch soms cynisch af voor welke ambassadegevel je volgende week weer zal staan om de volgende politieke moord of onterechte aanhouding aan te klagen. De laatste jaren waren in elk geval somber, zeker waar het politieke feminicides in Latijns Amerika betreft. Denk maar terug aan Berta Caceres, Hondurese milieu- en mensenrechtenactiviste die tegen de belangen van de machtige transnationale mijnindustrie in ging. Of Margarita Murillo die meer dan 40 jaar opkwam voor de verdediging van de rechten van de boeren in Honduras en dan nu weer Marielle Franco in Brazilië, verkozen gemeenteraadslid die fel actie voerde tegen politioneel en militair geweld in de favela’s en sterk opkwam voor de rechten van zwarte vrouwen en de LGBTQ beweging.

Vanuit Brazilie wordt ons benadrukt dat elke media-aandacht voor dit soort politieke afrekeningen goed is. En ja, Mariella was één van de velen. Maar ze stierf net omdat ze anderen verdedigde. Dus als haar dood een katalysator kan betekenen voor verandering wordt dit omhelsd. In ieder geval trekken mensen weer massaal de straten op met een opvallende afwezigheid van politie of zwarte blokken in de straat.

Een oude vriend en inwoner van Rio drukt het als volgt uit:“She was not a symbol. But now she is! “

Voor ons als organisaties die mee aan de basis kunnen en willen liggen van een echte verandering is het juist van het grootste belang het internationalistisch karakter van de strijd voor meer gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid te versterken. Hierbij dan ook meer dan ooit een warme oproep om massaal aanwezig te zijn op zaterdag 24 maart in Brussel waar we samen zullen opstappen tegen elke vorm van racisme en uitsluiting.

Een fotoreportage

Foto’s: Mauro Gasparini, Ellen Verryt

 

Voetnoten

Voetnoten
1 SAP / Gauche anticapitaliste, Jeunes anticapitalistes (JAC), Mwanamke Collectif Afroféministe Belge, Diem 25, Vonk / Révolution, ecolo J, LSP