De Amerikaanse solidariteitsgroep SOAS – Watch slaat de alarmbel vanwege het grote aantal doden en gewonden in Honduras als gevolg van de repressie tegen mensen die de straat op gaan omdat ze blijven weigeren om de uitslag van de verkiezingen te aanvaarden.

Honduras bevindt zich in een voortdurende staat van opstand. Dat duurt voort sinds de verkiezingen van 26 november, en vooral nadat de officiële uitslag bekend werd gemaakt dat de neoliberale zakenman Juan Orlando Hernández gewonnen zou hebben, en niet zijn linkse tegenstrever Nasralla, die in de uitslagen steeds voor stond totdat de computers op een mysterieuze manier uitvielen.

Juan Orlando Hernández was aan de macht gekomen dankzij een staatsgreep, met – al dan niet stilzwijgende – steun van de VS en de EU. Mensen weigeren te accepteren dat de neoliberale terreur van Hernández voortduurt en eisen nieuwe verkiezingen (net als de Organisatie van Amerikaanse Staten trouwens). Maar de prijs voor het verzet van de bevolking is hoog. De militairen en speciale politie-eenheden – die aanvankelijk nog soms weigerden op te treden – richten een waar bloedbad aan.

Volgens een persbericht van SOAS – Watch (die zich richt op de militaire academies van de VS waarin militairen van Latijns – Amerikaanse landen worden getraind) gaat het schieten op demonstranten onverminderd door. Een snelle vertaling van hun bericht van 26 januari:

De door de VS opgeleide en gefinancierde Hondurese staatsveiligheidstroepen blijven kogels afvuren op pro-democratische demonstranten in Honduras, waarbij de 62-jarige Telmo Villareal wordt vermoord omdat hij op zaterdag 20 januari een demonstratie passeerde en Ramón Fiallos, een lokale coördinator voor de Brede Beweging voor Waardigheid en Rechtvaardigheid (MADJ), in de nacht van 22 januari. Enkele uren nadat Ramon door staatstroepen was vermoord, drong de politie om vier uur ’s ochtends op 23 januari het huis binnen van Geovanny Diaz Carcamo – een ander MADJ-lid dat actief was in de democratische protesten en in een gemeenschapscampagne om de Mezapa-rivier te beschermen – en voerde Geovanny onder dwang weg, waarbij hij herhaaldelijk geschoten werd. Diezelfde ochtend werd een andere pro-democratie demonstrant, de 21-jarige Jose Armando Mariona, vermoord.

Zie voor een indringende en uitgebreide reportage van protesten en mensenrechtenschendingen dit verslag van Sandra Cuffe op Towards Freedom.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Globalinfo.