Door Axel Farkas

Op zondag 12 november kwamen we met meer dan 3000 op straat in de gutsende regen voor de Manifestatie van de Coördinatie van de Mensen Zonder Papieren. De SAP – Gauche anticapitaliste en onze jongerengroep, de JAC waren erbij, samen met een reeks andere organisaties: ABVV, ACV, Ades, Ciré, Ligue des Droits de l’Homme, PVDA, LSP, Ecolo, het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen, enz.

We deelden er een pamflet uit en zorgden voor de animatie van een deel van de manifestatie. De kop van de betoging werd vanzelfsprekend gevormd door de organisatoren en organisatrices (mensen zonder papieren), gevolgd door de ondersteunende organisaties.

De eisen waren nogal breed maar gelukkig ook radicaal: van solidariteit met de mensen zonder papieren naar de regularisatie van allen zonder voorwaarden, van het aanklagen van de repressie tot de eis van open grenzen. De kritiek op de regering was alomtegenwoordig, er werd geëist dat ze ontslag neemt.

Het was alweer enkele jaren geleden dat we nog met zoveel betoogden samen met de mensen zonder papieren. Dit succes toont nog maar eens aan hoe belangrijk de zelforganisatie en zelf – emancipatie van de mensen is. Het is een strijd van iedereen, maar het is erg belangrijk dat de rechtstreeks betrokkenen zelf het heft in handen nemen.

Dat is dan ook het doel van de Coördinatie die alle collectieven van mensen zonder papieren in strijd probeert samen te brengen. We hebben zo ook kunnen merken dat het mogelijk is veel volk te mobiliseren rond de radicale eisen van de Coördinatie die geen enkele groep mensen zonder papieren uitsluit.

Ondanks dit succes blijft het verbazend hoe weinig aandacht er is vanwege de grote media die er nog steeds de voorkeur aan geven ganse bevolkingsgroepen te stigmatiseren eerder dan een manifestatie te tonen van mensen afkomstig uit de ganse wereld, waarop geen enkel incident plaats vond.

Het toont ook weer eens de nood aan om onze eigen democratische media te ontwikkelen. De aanwezigheid van Sans-Papiers TV(een zelfbeheerd medium van mensen zonder papieren) en van Zin TV is dan ook alleen maar toe te juichen. Verspreid hun informatie!

De volgende mobilisaties zijn gepland binnen een maand, op 12 en 13 december. Die dagen vindt in Brussel een Europese top plaats over migratie. Verschillende organisaties roepen op om te demonstreren voor een rechtvaardig migratiebeleid en legale en veilige vluchtwegen voor kandidaat-vluchtelingen.

Laat ons dan met nog meer zijn, we mogen niet opgeven! Enkel door het uitbouwen van een brede beweging in solidariteit met de mensen zonder papieren en vluchtelingen die gaat voor een strijd op lange adem kunnen we er raken. Het gevecht zal moeilijk zijn, maar de betoging van dit weekend toonde nog maar eens aan dat we de dingen kunnen veranderen als we er aan werken.

Een fotoreportage

SP