Deze namiddag voerden we met een dertigtal klimaatactivisten actie in Gent. We maken ons, meer dan terecht zo blijkt, zorgen  over het klimaatbeleid van de Vlaamse overheid. We zetten dit klimaatbeleid – letterlijk – op de helling aan het Virginie Lovelinggebouw van de Vlaamse overheid, naast het Sint-Pietersstation, en vragen veel meer ambitie en sociale rechtvaardigheid.

De actie was een  samenwerking van verschillende organisaties en individuen die wakker liggen van het klimaat. Climaxi vzw, Extinction Rebellion Gent, Gents MilieuFront (GMF), Greenpeace Gent, Hart Boven Hard Gent, LEF (Links Ecologisch Forum), Burgerplatform Onze Mobiliteit, SAP – Antikapitalisten, Reizigersbond, Wijkgezondheidscentrum De Sleep, Wijkgezondheidscentrum De Punt, Busje Blijft Zo en Zonder Bushalte Straat ondersteunden de oproep.

Wij vragen samen meer klimaatambitie en scharen ons achter de volgende concrete eisen:

  • Meer, beter en betaalbaar openbaar vervoer. Autoverbruik en files zullen verminderen, luchtkwaliteit zal verbeteren, energie wordt bespaard.
  • Isoleren van woningen betaald door de overheid. Dat vermindert de uitstoot van CO2 en de energiekosten voor de bewoners.

Vlaams klimaatplan ontoereikend

“De plannen van de Vlaamse overheid zijn ontoereikend”, vertelde Winfried Huba, woordvoerder van  de actie. “Elektrische wagens lossen geen files, vervoersarmoede, energietekorten of milieuproblemen op, waar openbaar vervoer dit wel kan. Openbaar vervoer lijkt bijna vergeten te worden door onze ministers. Daarnaast is het renoveren van woningen een stap in de goede richting, maar wordt de verantwoordelijkheid teveel bij de mensen gelegd en is er een gigantisch tekort aan ambitie in hoeveel er gerenoveerd moet worden. Waarom woningen niet onmiddellijk volledig klimaatneutraal maken bijvoorbeeld? Een goed klimaatbeleid zorgt voor jobs, minder uitstoot van CO2  en minder kosten voor iedereen voor verwarming en vervoer.”

Een fotoreportage

Foto’s: Jonas Busseniers