Vrijheid voor Haitham Mohamedain – Stop de repressie in Egypte

Het Egypt Solidarity Initiative heeft de onderstaande internationale petitie gelanceerd om de Egyptische advocaat Haitham Mohamedain zo snel mogelijk vrij te krijgen. Veel bekende internationale namen hebben de petitie ondertussen ondertekend en we hopen dat mensen hier dit ook zullen doen.

Op vrijdagmorgen 18 mei hebben Egyptische veiligheidstroepen de woning van arbeidsrechtenadvocaat en socialistisch activist Haitham Mohamedain bestormd. Vervolgens is hij afgevoerd naar een onbekende locatie.

Haitham staat bekend als een voorvechter voor de rechten van werkende mensen. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet om de onafhankelijke vakbonden te helpen die door de staat vervolgt worden, omdat ze betere werkomstandigheden en het recht om te staken eisen. Daarbij, zo zegt Amnesty International ‘wordt Haitham vervolgd door de Egyptische autoriteiten voor zijn werk op het gebied van mensenrechten,’ zo speelde hij een cruciale rol om het El Nadeem Centrum dat slachtoffers van marteling en geweld beschermd, te verdedigen tegen vervolging en intimidatie door de autoriteiten.

Op zaterdag 19 mei werd Haitham bij de rechtbank voorgedragen en voor 15 dagen in hechtenis genomen. Volgens verslaggeving van mensenrechtenactivisten in Egypte wordt hij ondervraagd in verband met ‘het aanzetten tot protesten over de prijzen van metrokaartjes.’

Sommigen die naar verluid hebben geprotesteerd tegen de abrupte verhoging van de ritprijzen zijn gearresteerd en vervolgens vrijgelaten. Anderen worden nog steeds vastgehouden. Het ziet ernaar uit dat de Egyptische veiligheidsdiensten dit als een kans hebben aangegrepen om Haitham Mohamedain op te pakken: wij geloven dat zijn arrestatie bedoeld is om opnieuw kritische stemmen tegen het militaire regime het zwijgen op te leggen.

Wij maken ons grote zorgen over Haithams welzijn, gegeven het goed gedocumenteerde patroon van mishandeling en marteling van gedetineerden door de Egyptische veiligheidsdiensten. We zijn er verbolgen over dat wie dan ook geconfronteerd wordt met gevangenschap en vervolging omdat zij zich uitspreken voor elementaire mensenrechten. We roepen de Egyptische autoriteiten op om hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen.

Zie voor de aanvankelijke ondertekenaars en om zelf te tekenen de petitie op Change.org.

Meer informatie op de site van het Egypt Solidarity Initiative.