Zaterdag 2 juni vindt in Gent een Mensenketting Rechtvaardigheid voor Mawda plaats. De SAP roept iedereen op massaal deel te nemen aan deze manifestatie. De SAP verzamelt vanaf 16u30 bij het Trefpunt op het Walter De Buckplein (bij Sint-Jacobs). We zullen dan mee een deeltje van de ketting op ons nemen. Hieronder vindt je de oproep.

Mensenketting Rechtvaardigheid voor Mawda

Op 18 mei werd Mawda Shawdi, dochter van Iraaks-Koerdische vluchtelingen, gedood door een politiekogel nabij Mons. Mawda werd twee jaar. Mawda zal nooit kleren dragen waarvan de maat de 104 cm overstijgt.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Jan Jambon, als minister van Binnenlandse zaken verantwoordelijk voor de politie, weigeren enige verantwoordelijkheid op te nemen.

Erger, ze blijven volop vast houden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid en de jacht op vluchtelingen en migranten. Voor Bart De Wever en Jambon zijn de ouders zelfs schuldig aan de dood van hun dochtertje!

Op zaterdag 2 juni brengen Theo Francken, Jan Jambon en Geert Bourgeois een bezoek aan Gent. Ze doen dit in het kader van de campagnetoer van N-VA. Ze zullen op Vrijdagmarkt en Kouter rondwandelen en hun racistische haatzaaierij verder in de verf zetten.

Wij willen die avond met heel veel mensen uit Gent en elders, met en zonder papieren, met en zonder kleur, Belgen en migranten, duidelijk maken dat we aan de jacht op vluchtelingen, racisme en haat GEEN boodschap hebben.

We roepen op voor een mensenketting van het Walter De Buckplein (bij Sint-Jacobs), via het Stadhuis, naar de Stadhal vanaf 17u. We vragen om zoveel mogelijk baby- of kinderkledij mee te brengen, best aan een touw of lint geknoopt.

We willen waardig en woest, vreedzaam en verbolgen, stil en met luide stem, met verdriet en volharding onze stem laten horen.

Waarheid en rechtvaardigheid voor Mawda en alle andere slachtoffers van het uitwijzingsbeleid!

  • Een echt onafhankelijk onderzoek naar en een proces voor de moord op Mawda;
  • De onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en de sluiting van de gesloten centra;
  • De regularisatie van alle mensen zonder papieren in afwachting van bewegingsvrijheid en gelijke rechten voor iedereen;
  • De systematische veroordeling van racistisch geweld en – uitspraken, ook als het door politie, staat en overheden gebeurt.

Ook als Francken, Jambon en Bourgeois onze stad links laten liggen, zal onze actie plaats vinden. De dood van Mawda en het lot van haar familie- en duizenden lotgenoten zijn immers veel belangrijker dan het feit of deze figuren al dan niet campagne komen voeren.

Voor de actie werd een aanvraag gedaan bij het Stadsbestuur. Ook indien de aanvraag geweigerd wordt, roepen wij op om op gepaste manier te protesteren. Mensen en hun rechten zijn immers veel belangrijker dan formaliteiten.

Zaterdag 2 Juni, start om 17u bij Sint-Jacobs, 9000 Gent

Deze oproep wordt gesteund door:

Actief Linkse Studenten, Afrin Solidariteitsplatform, Ashley Vandekerckhove (Piss Of-aciviste), Baharak Bashar (vzw Plasactie), Belgian Aid International, Campagne Rosa, Diem25 Gent, Drukkerscollectief De Wrikker, Een hart voor vluchtelingen, Ernest Mandel Fonds, FEL, Forum voor Vredesactie Gent, Hand-In-Hand Vluchtelingen/Gent, Hart boven Hard Gent Inclusief en democratisch comite Gent, IN-Gent, LSP, Masereelfonds, Nav Bel, SAP, Solidair Gent, Solidarityforall, SoliDe Turnhout, Vonk, Vrede vzw, Victoria DeLuxe, Werkgroep Vluchtelingen Gent.

Meer informatie of meewerken?

Stuur best een mailtje naar solidairingent@gmail.com.