Op 7 oktober lanceerde Hamas, samen met andere Palestijnse organisaties, een offensief tegen Israël door duizenden raketten af te vuren, muren en prikkeldraad rond de Gazastrook te vernietigen en bepaalde nederzettingen in de regio te heroveren. De reacties van de belangrijkste Israëlische politieke krachten waren doordrenkt met escalatie en genocidale dreigingen, vooral van de kant van de extreemrechtse premier Benjamin Netanyahu en andere politici. Sindsdien zijn er verpletterende beelden uit Gaza gekomen, waar het Israëlische leger actief is, met al honderden doden en meerdere massamoorden op ganse families. De Gazastrook, een klein gebied vergelijkbaar met twee keer Brussel, ondergaat al 16 jaar een meedogenloze blokkade en wordt beschouwd als een openluchtgevangenis.

Het Palestijnse volk, inclusief de Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, wordt al decennialang geconfronteerd met voortdurende provocaties, misdaden en agressies door de Israëlische strijdkrachten. Verschillende machtige staten zijn medeplichtig aan het Israëlische apartheidssysteem, waaronder de Verenigde Staten, die hun militaire steun aan Israël momenteel versterken, evenals de Europese Unie en België die handel blijven drijven met Israël ondanks talloze schendingen van het internationaal recht. De recente jaren zagen Israël, steeds meer naar extreemrechts neigend, nieuwe steun krijgen van het Marokkaanse regime, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, binnenkort gevolgd door Saoedi-Arabië.

De Palestijnse zaak was uit de media verdwenen, maar sinds zaterdag heeft het Palestijnse verzet de deuren van de gevangenis die Gaza is, doorbroken. Westerse leiders en grote media, gewend aan vage oproepen tot de-escalatie, draaien de rollen om tussen aanvallers en aangevallen en schilderen de Palestijnen af als ‘terroristen’. Ze zwijgen bijna volledig over het dagelijkse staatsgeweld opgelegd door het Israëlische regime, dat al 75 jaar bezig is met kolonisatie en apartheid, waarbij Palestijnen worden opgesloten en vermoord, ook kinderen.

Hoewel beelden van burgers als doelwit verschrikkelijk zijn, waar ze ook vandaan komen, kan dit niet als excuus dienen voor selectief geheugenverlies: deze angst is het dagelijkse leven van de Palestijnen. Dit jaar was al voor dit weekend het dodelijkste jaar in lange tijd, met 247 gedode Palestijnen. Het is de Israëlische koloniale onderdrukking die de gewapende en ongewapende weerstand van het Palestijnse volk veroorzaakt. We hoeven niet het project, de strategieën of methoden van Hamas te steunen om het recht van de Palestijnen om zich te verzetten en te bestaan, te erkennen. De huidige situatie brengt gevaren met zich mee voor de bevolking en kansen voor reactionaire en imperialistische krachten, met name voor het zionistische project dat zich al probeert te versterken, evenals voor de theocratische Iraanse dictatuur, zijn grootste vijand.

SAP – Antikapitalisten steunt het Palestijnse volksverzet, met of zonder wapens, en verwerpt het discours dat het als illegitiem probeert te bestempelen. We roepen op tot internationale solidariteit en acties ter ondersteuning van het Palestijnse volk. We roepen we op tot het uitbouwen en versterken van internationale boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) tegen het Israëlische apartheidssysteem, zijn staat en bedrijven, de echte verantwoordelijken voor de situatie. De historische eisen van het Palestijnse volk moeten worden vervuld: het einde van de blokkade van Gaza, het einde van de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, vrijheid voor alle politieke gevangenen, gelijke rechten voor alle inwoners van historisch Palestina. De volksbeweging in Palestina heeft de internationale solidariteit van mensen over de hele wereld nodig!

Zonder rechtvaardigheid in Palestina zal er geen vrede zijn. Palestina zal leven!