Ahed Tamimi vierde op 31 januari haar 17e verjaardag in een Israëlische cel. De tiener werd op 19 december gearresteerd nadat een video, waarop te zien is dat zij twee Israëlische soldaten slaat en schopt, op internet duizenden keren werd bekeken. Inmiddels heeft een internationale campagne, die oproept tot “de vrijlating van Ahed en alle Palestijnse minderjarigen uit Israëlische gevangenissen”, wereldwijd meer dan 1,6-miljoen handtekeningen opgehaald. En de teller loopt nog steeds. Je kan de AVAAZ-petitie hier tekenen.

Ook in Israëlische regeringskringen zit men er duidelijk mee dat Ahed meer en meer gezien wordt als een symbool van gerechtvaardigd verzet tegen de bezetting en schending van de mensenrechten. Vorige week bleek dat Israël met geheim onderzoek wilde aantonen dat de familie van Ahed al-Tamimi helemaal niet echt bestaat. De familieleden zouden ingehuurde acteurs zijn die Israël in een kwaad daglicht moeten stellen.

Ondertussen gaat het natuurlijk niet alleen om Ahed.
Sinds het jaar 2000 heeft Israël tienduizend Palestijnen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar opgepakt en voor militaire rechtbanken gebracht. Israël is het enige land ter wereld dat kinderen door militairen laat berechten. Honderden Palestijnse kinderen zitten in Israëlische gevangenissen. Sinds het jaar 2000 heeft Israël tienduizend Palestijnen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar opgepakt en voor militaire rechtbanken gebracht. Israël is het enige land ter wereld dat kinderen door militairen laat berechten. Honderden Palestijnse kinderen zitten in Israëlische gevangenissen.

Abd al-Khaliq Burnat is een 17-jarige jonge Palestijn die al haast twee maanden in voorarrest zit. Hij staat terecht voor een Israëlische militaire rechtbank wegens het gooien van stenen. Zijn zaak staat model voor de structurele Israëlische mishandeling van Palestijnse jongeren. Abd al-Khaliq Burnat werd op 10 december 2017 opgepakt toen hij met twee vrienden een pizza wilde gaan eten. Sindsdien wordt hij in Israëlische detentie gehouden en is hij meermalen voorgeleid aan een militaire rechtbank. Zijn laatste verhoor vond zondag plaats, zeven weken na zijn ‘arrestatie’. De jongeman woonde de zitting bij in een kooi, zijn voeten geketend.

De beschuldigingen tegen Abd al-Khaliq komen bekend voor: het gooien van stenen en het daarmee aanrichten van ‘ernstige schade’ aan de door Israël gebouwde betonnen Afscheidingsmuur. Ook zou de jongeman een ‘veiligheidsrisico’ vormen voor de bezettingstroepen. De rechter verdaagde de zaak tot 11 februari; tegen die tijd zit Abd al-Khaliq 63 dagen in voorarrest.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op The Rights Forum.