Al meer dan 275 manifestaties in gans Frankrijk, 1,7 miljoen manifestanten, sectoren die al meer dan 5 weken in staking zijn en nog goed volhouden. Een meerderheid van de Franse publieke opinie blijft tegenstander van de pensioenhervormingen van Macron en zijn regering.

De regering doet er alles aan om de beweging te breken: van zeer beperkte toegevingen in de hoop zo de meest gematigde vakbonden te doen plooien en het vakbondsfront te breken, tot keiharde en systematische repressie. De repressie jaagt zeker mensen schrik aan en maakt dat veel mensen bang zijn om op straat te komen, maar anderzijds roept ze ook heel brede verontwaardiging op over de manier waarop democratische rechten worden uitgehold. Ook de media krijgen heel wat kritiek: het geblaat over de gebruikers die worden ‘gegijzeld’ door stakend personeel bij het openbaar vervoer, komt minder en minder overtuigend over. Nee, de stakingsbeweging in Frankrijk is nog lang niet gedaan.

Het gevecht dat de Franse arbeidersklasse momenteel voert, heeft zijn gevolgen voor gans Europa. Geen wonder dat de grote media hier ten lande er liefst zo weinig mogelijk aandacht aan besteden. Laat staan dat ze de stakers zelf aan het woord laten! Maar ook de vakbeweging in ons land zou nog veel meer initiatief kunnen tonen in het organiseren van solidariteit met de stakingsbeweging in Frankrijk. Er waren de gebruikelijke solidariteitsmoties, er is geldelijke steun gegeven door de Waalse FGTB en de Franstalige christelijke bediendebond CNE, er zijn enkele solidariteitsdelegaties geweest. Maar er kan nog veel meer gebeuren, zeker ook in Vlaanderen, om deze beweging bekend te maken en te ondersteunen.

Wij doen alvast een warme oproep aan iedereen om deze buitengewone staking te ondersteunen met een gift aan een van de stakingskassen. In Frankrijk beschikken de bonden niet over uitgebreide stakingskassen zoals dat bij ons het geval is. Bij elke lange beweging dient dan ook beroep te worden gedaan op de actieve solidariteit van zoveel mogelijk mensen. Momenteel werd zo al 2 miljoen euro opgehaald voor de stakingskas van de CGT alleen. Maar er is veel meer nodig. Vergeet niet dat sommige mensen al meer dan een maand in staking zijn. Help hen vol te houden!

Je kan een individuele gift doen, maar je kan ook samen met je collega’s een gezamenlijke gift doen. Breng de solidariteit zeker ook ter sprake in je vakbond op je bedrijf, in je sector, in je centrale…

Via onderstaande link kan je een overzicht vinden van de verschillende stakingskassen waarvoor je een gift kan doen. Vergeet zeker de ‘kleinere’ kassen niet, de stakers in kleinere bedrijven en sectoren verdienen evenzeer onze steun!

caissesdegreve.github.io