Met enkele honderden deelnemers werd de solidariteitsactie met de mensen zonder papieren in hongerstaking bij de Stadshal in Gent op vrijdag 9 juli een mooi succes. Een aantal dagen eerder bezette een groep actievoerders ook al de UFO, een groot gebouw van UGent in de Sint-Pietersnieuwstraat.

De solidariteitsactie van vrijdag kreeg de steun van meer dan 20 lokale en nationale organisaties, waaronder de USPR (Union des Sans-Papiers pour la régularisation) en het Steuncomité van de USPR, de mensen die momenteel de UFO (gebouw van UGent) bezetten in solidariteit met de hongerstakers, het ACV en ABVV, de meeste Gentse werkingen die vluchtelingen en mensen zonder papieren ondersteunen, verschillende linkse jongerenorganisaties en politieke groepen, Hart boven Hard Gent, Umoja (vereniging van Afrikaanse studenten, Victoria Deluxe, Vrede en vele anderen.(1)De volledige lijst van ondersteunende organisaties: ACV-Oost-Vlaanderen, ABVV- Oost-Vlaanderen, Anarchistisch Collectief Antwerpen, Burgerplatform voor overnachtingen Gent, Campagne Rosa, COMAC, De Tinten vzw, Een Hart Voor Vluchtelingen, Gent Zonder Grenzen, Hart Boven Hard Gent, Jong Groen Gent Jongsocialisten Gent, Kif Kif, LEF (Links en Ecologisch Forum), Platform 21/03, SAP – Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, Stop racisme en fascisme, Umoja Gent, USPR (Union des Sans-Papiers pour la régularisation), Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent Mooi was ook de aanwezigheid van mensen uit Brussel, Antwerpen,…

Met SAP – Antikapitalisten waren we actief betrokken bij de voorbereiding van de actie en namen we ook met een stevige delegatie deel.

De dikwijls scherpe en soms – terecht, het gaat hier om mensenlevens – emotionele bijdragen van de sprekers en spreeksters konden op heel wat bijval rekenen. De toespraken van Mourad namens de hongerstakers en de speeches van de mensen van de steuncomités werden bijzonder gewaardeerd. Ook de gezamenlijke stellingname van beide vakbonden, door Angeline Van Den Rijse gebracht voor ACV en ABVV, werd heel goed ontvangen.(2)Namen het woord: Thomas Weyts voor de initiatiefnemers, Mourad namens de USPR en de hongerstakers, Sus en Yumi namens het steuncomité voor de USPR en de bezetters van de UFO, Nada namens het steuncomité met de hongerstakers, Ellen Verryt voor Dokters van de Wereld, dat de medische opvolging van de hongerstakers verzorgt, Jeroen en Klaartje voor Gent Zonder Grenzen, Nana namens Umoja, Carla Ronkes voor de Werkgroep Vluchtelingen, Ria Cabus voor het Gastvrij Netwerk, Anima voor het Burgerplatform voor overnachtingen, Angeline Van Den Rijse voor het ABVV én ACV, Mai namens Campagne Rosa

De solidariteitsactie werd uiteindelijk een hartverwarmende en broodnodige uiting van solidariteit met de hongerstakers en de andere mensen zonder papieren, en een duidelijke schreeuw voor de enig mogelijke menselijke oplossing: Regularisatie Nu!

Waar blijft de politieke steun?

Op de actie waren een aantal verkozen politici aanwezig: Yuksel Kalaz, gemeenteraadslid van PVDA in Gent, Deniz Agbaba, voorzitster van Groen Brussel, en Hafsa El-Bazioui, gemeenteraadslid van Groen in Gent.(3)Onze excuses mochten we iemand vergeten zijn, de mondmaskerplicht speelt ons ook parten. We twijfelen geen seconde aan het engagement van deze mensen aan de kant van de mensen zonder papieren, maar hun aanwezigheid maakte vooral de pijnlijke afwezigheid van andere verkozenen en van hun partijen duidelijk.

Van Vooruit mochten we misschien niet veel verwachten na de onomwonden steun van voorzitter Connor Rousseau aan de opstelling van Sammy Mahdi, maar van Groen hadden we meer verhoopt. Van PVDA was dan weer een kleine groep leden aanwezig, maar de partij had beslist de oproep voor de actie niet te ondertekenen. Gelukkig waren er nog de plaatselijke afdelingen van de jongerenorganisaties Jongsocialisten, Jong Groen en COMAC om de eer te redden… Hoog tijd om de moederpartijen wakker te schudden!

De te geringe politieke steun aan de hongerstakers en hun eisen toont vooral de nood aan om, ook in Vlaanderen, een brede en actieve beweging op straat en in de publieke opinie uit te bouwen, steunend op de zelforganisatie en zelf-activiteit van de mensen zonder papieren. Dat is uiteindelijk de enige weg om ook de politieke partijen voldoende onder druk te zetten. Druk die duidelijk ook op de ‘progressieve’ en ‘linkse’ partijen nodig is.

In gans het land in actie?

We hopen dat deze solidariteitsacties, de samenkomst bij de Stadshal en de bezetting van de UFO, inspirerend werken om ook elders in Vlaanderen tot actie over te gaan in solidariteit met de hongerstakers en de andere mensen zonder papieren. Om samen met meer mensen deel te nemen aan de komende acties en manifestaties in Brussel, maar ook om lokaal tot actie over te gaan. Het is immers in de eerste plaats hier dat we nu de druk op de Vlaamse politieke partijen en de media stevig moeten opvoeren de komende dagen en weken. Er staan mensenlevens op het spel!

Een fotoreportage

Foto’s: Oksana Shine en Ellen Verryt

Na afloop van de actie bij de Stadshal brachten heel wat deelnemers ook nog een bezoek aan de bezette UFO. Enkele beelden.

Voetnoten

Voetnoten
1 De volledige lijst van ondersteunende organisaties: ACV-Oost-Vlaanderen, ABVV- Oost-Vlaanderen, Anarchistisch Collectief Antwerpen, Burgerplatform voor overnachtingen Gent, Campagne Rosa, COMAC, De Tinten vzw, Een Hart Voor Vluchtelingen, Gent Zonder Grenzen, Hart Boven Hard Gent, Jong Groen Gent Jongsocialisten Gent, Kif Kif, LEF (Links en Ecologisch Forum), Platform 21/03, SAP – Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, Stop racisme en fascisme, Umoja Gent, USPR (Union des Sans-Papiers pour la régularisation), Victoria Deluxe, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent
2 Namen het woord: Thomas Weyts voor de initiatiefnemers, Mourad namens de USPR en de hongerstakers, Sus en Yumi namens het steuncomité voor de USPR en de bezetters van de UFO, Nada namens het steuncomité met de hongerstakers, Ellen Verryt voor Dokters van de Wereld, dat de medische opvolging van de hongerstakers verzorgt, Jeroen en Klaartje voor Gent Zonder Grenzen, Nana namens Umoja, Carla Ronkes voor de Werkgroep Vluchtelingen, Ria Cabus voor het Gastvrij Netwerk, Anima voor het Burgerplatform voor overnachtingen, Angeline Van Den Rijse voor het ABVV én ACV, Mai namens Campagne Rosa
3 Onze excuses mochten we iemand vergeten zijn, de mondmaskerplicht speelt ons ook parten.