In Gent werd kort geleden een burgerinitiatief Gent Huiszoekingsvrije Gemeente opgestart tegen het wetsontwerp dat ‘huisbetredingen’, zeg maar huiszoekingen, wil mogelijk maken in de klopjacht op mensen zonder papieren. Het burgerinitiatief krijgt onder meer de steun van Solidair Gent dat enkele weken geleden aan de basis lag van de Mensenketting Rechtvaardigheid voor Mawda. Ook met de SAP steunen we dit initiatief van harte.

Gent Huiszoekingsvrije Gemeente maakt zich terecht zorgen over het wetsontwerp van Francken, Jambon en Geens (CD&V dat op tafel ligt in het Federale Parlement. Het gaat om een wetswijziging die het mogelijk moet maken de woning te betreden van burgers die mensen zonder papieren onderdak bieden. Deze wet druist in tegen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en treedt de basisprincipes van de democratie met de voeten.

Naast vele actiegroepen pleiten ook de Liga voor de Mensenrechten en het Burgerplatform voor overnachtingen van vluchtelingen tegen dit wetsontwerp. Het is momenteel door het grote protest in vooral Franstalig België wel tijdelijk ‘in de schuif’ gestoken, maar het is zeker niet definitief van tafel. Druk van onderuit om het volledig weg te krijgen, blijft dus nodig.

Ook in Gent worden dagelijks heel wat asielzoekers en mensen zonder papieren opgevangen door gewone burgers. Het wetsontwerp benauwt hen zodanig dat ze besloten om een motie in te dienen bij de Gentse gemeenteraad.

Zamel mee handtekeningen in

Het burgerinitiatief wil de Gentse gemeenteraad vragen zich ‘huiszoekingsvrij’ te verklaren als stad, net als de gemeente Drogenbos (die de eerste ‘huiszoekingsvrije’ gemeente in Vlaanderen was). Hiervoor worden 2500 handtekeningen gezocht van inwoners van Gent. De handtekeningenlijsten en de bijhorende informatie kan je hier downloaden.

Wil je zeker op het volgende letten?

  • Enkel de handtekeningen van mensen (16+) die in Gent (1)Gent en de deelgemeenten Mariakerke, Drongen, Wondelgem, Sint-Amandsberg, Oostakker, Desteldonk, Mendonk, Sint-Kruis-Winkel, Gentbrugge, Ledeberg, Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde gedomicilieerd zijn, zijn geldig.

  • Originele handtekeningenlijsten terug bezorgen, geen kopieën aub.

  • Elke naam wordt door de administratie van de gemeente  nagetrokken op geldigheid. Meerdere keren tekenen heeft geen zin.

Solidair Gent wil komende weken op een reeks activiteiten handtekeningen helpen inzamelen, o.a. tijdens de Gentse Feesten. Zin om mee te helpen? Zend een mailtje naar solidairingent@gmail.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Gent en de deelgemeenten Mariakerke, Drongen, Wondelgem, Sint-Amandsberg, Oostakker, Desteldonk, Mendonk, Sint-Kruis-Winkel, Gentbrugge, Ledeberg, Afsnee, Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde