De Turkse inflatie

Maandag publiceerde het TUIK (Turkse Bureau van Statistiek) het inflatiecijfer voor de maand augustus. Er is op jaarbasis een nieuw record gevestigd, 17,9%. Dat is het hoogste cijfer sinds 2003 en het ziet er niet naar uit dat dit de volgende maanden gaat dalen. Nog meer verontrustend is de product-inflatie van de bedrijven. Die is volgens hetzelfde TUIK op jaarbasis gestegen met 32,13%, wat zich natuurlijk zal laten voelen op de consumentenprijzen. (1)Zie http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-inflation-rises-to…

Hoe reageert de regeringsgezinde pers?

Net zoals Hurriyet dat onlangs werd overgenomen door de Demirören-groep, een regeringsgezinde krantenmagnaat, is er voor de andere regeringsgezinde kranten geen echt probleem. Journalist Hakan Oztürk (van Yeni Safak) vindt dat de mensen geen luxe goederen meer moeten kopen, maar dat zij moeten sparen. Dat is een ‘sociale’ plicht. Ik denk dat deze journalist in een andere wereld leeft, want hoe kan iemand met 1603 tl per maand nog iets sparen? De vraag van één miljoen, waar natuurlijk geen antwoord op komt! Je kan hier het volledige artikel lezen, mocht je dat willen.

Hoe reageert Alabayrak daarop?

Voor de minister van Financiën en Economie Albayrak, de schoonzoon van Erdogan, is er geen vuiltje aan de lucht. De ‘fundamenten’ van de Turkse economie zijn sterk. Nou ja, het is maar hoe je de cijfers interpreteert. Met dergelijke inflatiecijfers, een munt die tot de slechtst presterende van de wereld behoort, zijn er nog een paar andere indicatoren belangrijk.

Het consumentenvertrouwen is enorm gezakt, de cijfers van de auto-industrie, toch een belangrijke industrie, liegen er niet om, op een jaar tijd is de verkoop van auto’s gezakt met 53%. (2)Zie http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-automotive-sales-c… Daarnaast daalt de productieactiviteit voor de vijfde maand op rij. (3)Zie http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-manufacturing-acti…

En juist nu maakt één van de ratingsbureaus, Fitch, weer ‘nare’ voorspellingen. (4)Zie http://www.hurriyetdailynews.com/fitch-cuts-growth-forecast…. Voor dat laatste is er echter al een oplossing gevonden, Turkije gaat een eigen ‘ratingbureau’ oprichten, eentje dat ‘objectief’ is, net zoals het Turkse gerecht, net zoals de Turkse pers. Alsof dat iets zal oplossen. De waanzin is hier aan het toeslaan!

De bevolking kreunt, de president bouwt een nieuw paleis

Over waanzin gesproken. Terwijl de bevolking kreunt onder de inflatie, terwijl de lonen niet meer worden aangepast, is er een nieuw project aan de gang. Naast het grootste megalomane paleis (het witte paleis) heeft de ‘reis’ immers behoefte aan een echt ‘buitenverblijf’. Als promotor van de constructieindustrie, wordt op de kosten van de Turkse bevolking, een ‘aangepast’ paleis gebouwd in de regio Marmaris (overigens heeft de president ook een aantal illegaal gebouwde villa’s in de regio van Urla, maar dat zijn geen ‘officiële’ buitenverblijven).

Zoals steeds ziet de president het groot, driehonderd kamers, wie over die grootheidswaanzin wil lezen kan het hier doen. Wees gerust, zelfs de sultans kenden deze grootheidswaanzin niet!

Chapeau voor de CHP

Als het goed is, zeg ik het ook. Eén van de CHP-leidinggevenden, Aykut Erogdu, pleit voor het invoeren van een maandelijkse aanpassing van de lonen (ipv de jaarlijkse aanpassing) en stelt dat de CHP hiervoor zal manifesteren. Een terechte eis, zeker met inflatiecijfers als die we nu kennen en hij belooft dat de CHP daaromtrent massale acties zal voeren. Wel, wees gerust, dan kom ik ook op straat hoor! Een goede en een correcte eis (hoop dat de gepensioneerden niet vergeten worden) en het is de allerhoogste tijd dat de CHP terug naar een goed sociaal economisch programma gaat.
(5)Zie http://www.hurriyetdailynews.com/turkeys-ruling-akp-must-ad…

Stakingen in Turkije

In steeds meer bedrijven, vooral, maar niet alleen, in de metaalsector, zijn werknemers in staking. De media verzwijgen het. Maar ze zijn er. Hier zijn ‘piketten’ verboden, maar de meest strijdbare sectoren van de Turkse economie komen in aktie. Het zal meer dan ooit nodig zijn. De EU ziet dat niet graag, zij willen dat de werknemers in Turkije het failliet van Erdogans economische politiek betalen.

Laat ons solidair zijn met de werknemers, nooit met de speculatieve banken. Ieder mens heeft het recht op een menswaardig leven. Maar terwijl de Europese patroonsorganisaties en de EU Erdogan willen steunen, steunt bijna niemand de werknemers van Turkije.

Nou ja, hier is er alvast eentje. De tijd van zwijgen is voorbij. Tijd voor actie!