Eric Toussaint van CADTM werd voor TV5 Monde ge-interviewed door Marie Brette over de triomfantelijke aankondiging van EU-politici dat Griekenland eindelijk door de crisis heen zou zijn en geen geld meer hoeft te lenen.

Wat vindt u van de overeenkomst tussen de ministers van de eurozone? Is Griekenland nu door de crisis heen gekomen?

De crisis is helemaal niet voorbij. Daar komt bij dat vanuit het oogpunt van de Europese leiders de situatie ook niet bijzonder geniaal is. Schuldvermindering claimen, terwijl het in feite een vertraging van tien jaar is in het terugbetalen van een deel van de Europese partners van Griekenland, is een poging om een illusie te creëren. De bedragen die verschuldigd zijn aan het IMF, de ECB, het Europees Stabiliteitsmechanisme en aan particuliere schuldeisers maken geen deel uit van de regeling. Ze gaan gewoon door zoals altijd. Het IMF heeft sinds 2010 € 5 miljard winst gemaakt aan de Griekse schuld en de ECB heeft € 8 miljard verdiend.

De maatregelen die de terugbetaling over een langere periode spreiden, zijn een troostprijs voor de Tsipras-regering die de door harde bezuinigingen gestuurde hervormingen die de afgelopen drie jaar zijn geëist door de crediteuren, nauwgezet heeft toegepast. Tsipras moet het Griekse volk kunnen vertellen dat het bezuinigingsprogramma eindelijk werkt. Tegelijkertijd moet het antisociale beleid van de schuldeisers worden versterkt. Griekenland is de zondebok voor het beleid van de Europese Unie. De Griekse leiders wilden laten zien door de overeenkomst die op 22 juni werd gesloten dat particuliere beleggingsfondsen veilig Griekse waardepapieren kunnen kopen na eind augustus onder volledige institutionele garanties.

Wat is de Griekse economische situatie?

Verschrikkelijk, het Bruto Binnenlands Product is ongeveer 30% lager dan in 2009/10. De algemene economische indicatoren van Griekenland zijn zeer slecht. Driehonderdvijftigduizend hooggekwalificeerde jonge professionals zijn vertrokken naar Duitsland, Frankrijk en andere Noord-Europese landen. Zonder de aankomsten van vluchtelingen in 2016-2017 neemt bevolking af en nu wordt verwacht dat deze zal blijven dalen, de werkloosheid onder jongeren is gestegen tot 40%. Volgens Eurostat heeft 47% van de Griekse huishoudens een achterstand op ten minste één van hun termijnpolissen en bedraagt het wanbetalingspercentage van de bankleningen 46,5%.

Of het nu werkloosheid, het financiële systeem of de productiviteit betreft, de situatie is erg slecht, en dit komt door het beleid dat aan Griekenland is opgelegd. Griekenland is de zondebok voor het beleid van de Europese Unie. De leiders wilden de bevolking in elke land in de eurozone laten zien dat als ze een radicaal linkse regering zouden kiezen die de wil heeft om te veranderen en te breken met het bezuinigingsbeleid, dat ze streng gestraft zullen worden!

Wat had er moeten gebeuren?

In 2010 had de bankencrisis moeten worden opgelost in plaats van de banken uit de brand te helpen die enorme risico’s hadden genomen. In plaats van tientallen miljarden euro’s te injecteren om ze te herkapitaliseren, hadden ze op orde moeten zijn gebracht en onder openbare controle moeten komen. Er zijn vier banken in Griekenland die 85% van het Griekse bankwezen beheersen. De grote Franse en Duitse banken die massaal geld hadden geleend aan de Griekse particuliere sector, hadden het risico dat ze hadden gelopen moeten nemen.

In werkelijkheid werden ze gered door de Griekse regering die het geld van de trojka leende. Politiek gezien, toen het Griekse volk in 2015 koos om een coalitie te steunen die belangrijke veranderingen in sociale rechtvaardigheid voorstelde, had hun democratische wil gerespecteerd moeten worden. De democratische aspiraties werden systematisch vertrapt door de Europese autoriteiten, die zeer tevreden waren over de capitulatie van Tsipras in de zomer van 2015 toen hij het derde memorandum ondertekende dat de Griekse crisis verergerde.

Had de schuld moeten worden afgeschreven?

Zeker, het gebeurt vrij vaak. Toen Polen in het begin van de jaren negentig het Warschaupact verliet, verleenden zijn westerse crediteuren een schuldreductie van 50%. Rond die tijd nam Egypte deel aan de eerste Golfoorlog en kreeg zo een schuldafschrijving van 50%. Na de Amerikaanse invasie van Irak in maart 2003 kreeg Irak een schuldverlichting van 80%. Er zijn al tientallen jaren belangrijke schuldverminderingen doorgevoerd. Het was absoluut noodzakelijk om hetzelfde te doen voor Griekenland. Natuurlijk zou een burgeraudit nodig zijn om vast te stellen wie verantwoordelijk was, tussen de Griekse partijen en hun geldschieters.

Vergeet niet dat Griekenland op de derde of vierde plaats staat in bewapeningsuitgaven in vergelijking met het BBP! De belangrijkste wapenleveranciers zijn … Duitsland, Frankrijk en de VS! In het eerste memorandum, in 2010, betrof een van de ongewijzigde afbetalingsschema’s bewapening. Deze keuze blijft gemaakt worden. Begin 2018, nadat Alexis Tsipras Donald Trump had ontmoet, werden aankopen van wapens uit de VS aangekondigd ter waarde van € 1,6 miljard.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op CADTM. Nederlandse vertaling: globalinfo.nl.