Gevolg gevend aan een oproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV-ACV-ACLVB betoogden op 22 april 2022 in Antwerpen zo’n achtduizend werkende mensen tegen de wet op de loonblokkering en voor hogere lonen. Ze maakten vooral hun ongenoegen duidelijk over de stijgende energiefacturen. De manifestatie ging gepaard met diverse stakingsacties, waarbij vooral de trams en bussen van De Lijn in het oog sprongen. Daarvan staakten er velen (in Antwerpen zelf reed zo’n 60% niet).

Ook in verschillende andere steden werden de concentraties en betogingen een mooi succes. In Gent namen een goede duizend vakbondsmensen deel aan de samenkomst op het Kramersplein. Er werd ook stevig gestaakt bij het openbaar vervoer en in verschillende diensten en bedrijven. De acties vormen mee de aanloop naar een grote nationale vakbondsbetoging in gemeenschappelijk front op 20 juni. Ook in mei vinden nog verschillende actiedagen en manifestaties plaats van de vakbonden, al dan niet per sector.

Grote uitdaging wordt nu de uitbouw van een coherent actieplan waarbij de eisen en de mobilisaties op niveau van de uitdagingen staan. Het leven wordt immers veel te duur en de lonen blijven veel te laag voor massa’s mensen, zowel voor werkende mensen met een job maar zeker ook voor al wie van een vervangingsinkomen moet leven.

Een fotoreportage