Op 1 mei wordt in Gent voor en tijdens de 1 Mei optocht (we stappen mee op) een actie georganiseerd in solidariteit met Oekraïne en tegen de oorlog. De actie krijgt alvast de steun van Peace for Ukraine – Ghent, European network in solidarity with Ukraine and against war, Een Hart voor Vluchtelingen, Feminisme Yeah, Gent4Humanity refugee support, SAP – Antikapitalisten en Stand Up tegen racisme en fascisme.

Je kan hieronder de oproep lezen. Roep graag mee op via het evenement op FB: Solidariteit met Oekraïne – Neen aan de oorlog van Poetin.

Solidariteit met Oekraïne – Neen aan de oorlog van Poetin

De totaal ongerechtvaardigde Russische invasie van Oekraïne heeft al aan tienduizenden burgers het levens gekost. Kinderen, vrouwen, ouderen, … worden geconfronteerd met onuitsprekelijke wreedheid en geweld. Vijf miljoen tweehonderdduizend Oekraïense burgers werden gedwongen naar het buitenland te vluchten, 7 miljoen zevenhonderdduizend zijn in eigen land ontheemd. Er werd al onbeschrijfelijke materiële vernietiging aangericht door het Russische leger. De civiele infrastructuur (scholen, ziekenhuizen, enz.) wordt verwoest, waardoor het land onleefbaar wordt.

Er vindt een genocide op het Oekraïense volk plaats:

1. Er zijn al heel wat massamoorden gepleegd door het Russische leger.
2. 500.000 mensen uit Oekraïne (waarvan volgens sommige gegevens tot ongeveer 160.000 kinderen) werden, zonder toestemming en dikwijls met geweld, gedeporteerd naar het grondgebied van Rusland, in sommige gevallen naar het uiterste Noorden en het Verre Oosten van Rusland.

Het doden van het Oekraïense volk voor de ogen van de wereld en de vernietiging van onafhankelijk Oekraïne moeten ophouden!

Wij zeggen:

1. Neen aan de oorlog van Poetin. Onmiddellijke stopzetting van de bombardementen en terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne.
2. Neen aan het dreigement van Poetin om kernwapens te gebruiken, met het risico op een Derde Wereldoorlog. Kernwapens moeten zo snel mogelijk uit de wereld verdwijnen!
3. Massale hulp voor Oekraïne. Kwijtschelding van de buitenlandse schuld van Oekraïne.
4. Solidariteit met de arbeidersbeweging, de vredesbeweging, de vrouwenbeweging, humanitaire organisaties, mensenrechtenverenigingen en sociale bewegingen in Oekraïne, solidariteit met de anti-oorlogsbeweging in Rusland en Wit-Rusland.
5. Stop de import van fossiele brandstoffen (olie, gas, steenkool) uit Rusland.
6. Onvoorwaardelijke toegang voor alle vluchtelingen uit de regio. Solidariteit met alle vluchtelingen!
7. Neen aan verdere escalatie van de oorlog, oorlogsretoriek en militarisme.

Ook op 1 Mei, dag van internationale solidariteit bij uitstek, willen wij deze boodschap uitdragen. We nodigen alle deelnemers aan 1 Mei en alle solidaire mensen, uit om even deel te nemen aan de actie.

Neem een foto met onze duidelijke boodschap en deel deze op de sociale media: Solidariteit met Oekraïne – Neen aan de oorlog van Poetin!

We verzamelen om 10u30 stipt op de hoek van de Kuiperskaai en het Woodrow Wilsonplein (Zuid). We stappen daarna ook mee in de 1 Mei optocht.

Alle mensen en organisaties die zich in deze oproep kunnen herkennen, zijn heel welkom om onze actie te vervoegen. Breng gerust ook je eigen boodschap tegen de oorlog mee!