Op donderdag 26 september organiseert het extreemrechtse KVHV een meeting met Dries Van Langenhove, “eindbaas” van Schild en Vrienden en sinds kort parlementslid voor het Vlaams Belang.

Van Langenhove werd formeel in verdenking gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Hij werd als student gesanctioneerd door de UGent en heeft een verbod gekregen de universiteitsgebouwen te betreden. De rector van UGent wil dan ook geen lokalen ter beschikking stellen voor deze meeting. Waar de meeting zal plaats vinden is nog niet bekend.

Schild en Vrienden liet zich afgelopen jaren niet enkel opmerken door haar haatcampagnes op sociale media, maar ook door een reeks intimidaties en gewelddadige acties. Daarbij schuwen ze ook geen doodsbedreigingen voor al wie zich kritisch uit over de organisatie.Voor zulke haatzaaierij, racistische en discriminerende opvattingen, voor zulk extreemrechts project, kan volgens ons geen plek zijn aan de UGent en in onze stad.

Wij willen een duidelijke stem laten horen voor een sociale, solidaire en verdraagzame samenleving. Een samenleving waar voor racisme, discriminatie en fascisme geen plek is.

We roepen dan ook iedereen op om mee te protesteren tegen deze meeting. Afspraak donderdag 26-9 om 18u30 bij de Blandijn (Blandijnberg, Gent)!

De flyer van Stand Up tegen racisme en fascisme voor de manifestatie kan je hier vinden. Meer info is te vinden op het facebook-evenement.

Update 24-9

Er is uitstekend nieuws. Omdat het extreemrechtse KVHV geen enkele zaal meer vond in Gent, heeft ze haar ‘lezing’ met Dries Van Langenhove in september moeten aflasten. Niet enkel aan de UGent, maar ook in stadsgebouwen was een meeting met van Langenhove niet welkom. Fatsoenlijke prive-zaalverhuurders blijven ook steeds vrij hun zalen niet te laten gebruiken door racisten en fascisten. De protestactie die STAND UP tegen racisme en fascisme zou organiseren, heeft zeker ook een rol gespeeld. Mobilisatie werkt!

KVHV zou wel van plan zijn in oktober toch een meeting met Van Langenhove te organiseren. We blijven waakzaam en zullen opnieuw mobiliseren voor een protestactie indien nodig.

 

Filmavond ten voordele van Refugee Walk

Omdat het steeds aangenamer is voor een goede eigen zaak op te komen dan tegen extreemrechts te moeten mobiliseren, last STAND UP tegen racisme en fascisme de op donderdag 26-9 geplande actie ook af. In de plaats is iedereen die in de buurt is van harte welkom om donderdagavond deel te nemen aan een boeiende filmavond ten voordele van de Refugee Walk. De filmavond vindt plaats in de Sphinks Cinema (Sint-Michielshelling 3, Gent). De avond wordt georganiseerd door VZW Jong. Alle informatie over deze avond vinden jullie hier.