Je kan hieronder het pamflet lezen dat we met SAP-Antikapitalisten vandaag verspreidden op de nationale manifestatie van de non-profitsector.

Geconfronteerd met toenemende onzekerheid en verslechterende werkomstandigheden: haal het geld daar waar het zit!

Aanhoudende onderfinanciering, personeelstekort, ondraaglijke werkomstandigheden (fysiek en psychisch): als de werknemers van de non-profitsector vandaag op straat komen, dan is het omdat het water hen tot aan de lippen staat. Deze onaanvaardbare situatie treft een sector die meer dan 19% van de werkgelegenheid in België vertegenwoordigt, dat wil zeggen 760.000 werknemers, waarvan 75% vrouwen zijn. Vakbondsstrijd, feministische
strijd, een brede sociale strijd; de steeds verder verslechterende toestand in de non-profit sector bedreigt het welzijn van allen!

Een essentiële sector voor vandaag en morgen

Degelijke gezondheidszorg, kinderopvang, sociale bijstand, gezinshulp, ouderenzorg, huisvesting, en socio-culturele activiteiten zijn immers allemaal essentiële voorwaarden voor een menswaardig leven. Hun belang neemt alleen maar toe naarmate het kapitalisme haar sociaal en ecologisch destructieve gelaat steeds duidelijker toont. Samen vormen ze de grondslag voor de opbouw van een werkelijk zorgzame en ecologische samenleving, die fundamenteel ingaat tegen de logica van geld en winst.

Herfinanciering is noodzakelijk en vooral mogelijk

Als antwoord op legitieme herfinancieringseisen herhalen de regeringen altijd hetzelfde: “Er is geen geld”. Echt? Belastingfraude in België vertegenwoordigt een inkomstenverlies van 30 miljard euro per jaar. Belgische beursgenoteerde bedrijven hebben alleen al in 2021 meer dan 21 miljard euro winst gemaakt.

Veel grote bedrijven hebben hun zakken gevuld tijdens de Covid crisis en de energiecrisis. Het zijn dezelfde bedrijven die zich tegoed doen aan overheidssubsidies en, zoals Engie, de kosten van hun eigen activiteiten afwentelen op de gemeenschap (kernafval).

Genoeg is genoeg! We moeten ermee ophouden ons te laten vertellen dat er niet genoeg geld is! De onderfinanciering van de non-profit sector is het
resultaat van de bewuste keuzes van beleidsmakers die het neoliberalisme aanhangen en zich onderwerpen aan de wensen van het kapitaal.

Laten we zonder te wachten ons organiseren op onze werkplaatsen en
de strijd gezamenlijk voeren:

  • Voor een massale structurele herfinanciering van de non-profitsector;
  • Voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden, de lonen en de werkdruk (met name door het verhogen van de personeelsnormen, een collectieve vermindering van de arbeidstijd, zonder loonverlies en met compenserende aanwerving, …);
  • Voor een einde aan het neoliberale management;
  • Voor het beheer van de non-profit sector door de werknemers en de begunstigden;
  • Voor solidariteit binnen de sector: privé en publiek, alle werknemers en in een gemeenschappelijk vakbondsfront;
  • Voor een convergentie met de strijd van huishoudelijk personeel zonder papieren;
  •  Voor de deelname en steun aan de feministische staking van 8 maart;
  • Voor een belasting van 100% op de overwinsten van de commerciële bedrijven.