Castex wie? Jean Castex, rechtse burgemeester (LR, Les Républicains) vervangt de rechtse Edouard Philippe (ex-LR) als premier van Frankrijk. President Emmanuel Macron heeft nochtans een eigen partij, LRM (La République en Marche), maar toch neemt hij weer iemand die nog rechtser dan LRM staat. Castex, iemand die vooral in de schaduw van de president moet blijven, wat Philippe niet deed.

Franse presidenten hebben al zolang de Vijfde Republiek bestaat (sinds 1958) een speciale relatie met hun premiers, ze mogen vooral niet boven hen uitsteken. Philippe kwam populairder dan Macron uit de peilingen, en dat werd riskant. Philippe is zondag met 58 % van de stemmen burgemeester van Le Havre gekozen. Als premier werd hij een mogelijke rivaal van Macron bij de presidentsverkiezingen van 2022, en die verkiezingen beheersen volledig Macrons agenda.

Sarkozy

Boven de benoeming van Castex hangt de schaduw van ex-president Nicolas Sarkozy, stichter van LR, president van 2007 tot 2012. Castex was een medewerker en vertrouweling van Sarkozy, en Sarkozy is al een tijdje adviseur van Macron.

De president heeft dus zijn koersrichting bepaald voor de komende twee jaar: verder naar rechts. Castex wordt nu een “sociale rechtse” genoemd, maar wat hij in de sociale sector vooral deed, was bezuinigen. Onder meer in de sector ziekenhuizen.

Nu maar afwachten wat de “linkervleugel” van LRM nog aan illusies koestert over een sociale draai van “hun” president.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.