Op zaterdag 30 december eisten ongeveer 300 actievoerders op het plein voor Brussel – Centraal het ontslag van Theo Francken, het einde van het uitwijzingsbeleid en de regularisatie van de mensen zonder papieren. De actie was vooral bedoeld als sensibilisering naar de nationale demonstratie die op zaterdag 13 januari plaats vindt (vertrek om 14u aan Brussel – Noord).

Onmiddellijke aanleiding tot de actie was de heisa die afgelopen dagen ontstaan was rond de uitwijzingen naar Soedan en de geflopte steunactie voor Francken van een aantal Franstalige extreemrechtse activisten. De actie werd op zeer korte termijn opgezet door een reeks Brusselse collectieven van mensen zonder papieren, solidariteitsbewegingen en enkele radicaal linkse jongerenorganisaties, waaronder de JAC (Jeunes Anticapitalistes), onze jongerengroep. De actie kon alvast op heel wat media-aandacht rekenen.

Volgende stap is nu van de betoging van 13 januari een echt succes te maken en zo de druk op de regering verder op te drijven. De SAP – Gauche anticapitaliste en de JAC willen hiertoe alvast hun steentje bijdragen. We doen een warme oproep aan iedereen die de mensenrechten en de solidariteit hoog wil houden, aan de ganse linkerzijde en de arbeidersbeweging om mee de manifestatie van 13 januari te ondersteunen. Niet enkel Francken maar het ganse uitwijzingsbeleid moet op de schop!

Een fotoreportage

Foto’s: Ellen Verryt, Sean