Tijdens zijn bezoek aan Brussel kondigde Biden aan dat de VS meer gas gaan leveren aan Europa, ten einde onafhankelijk te worden van de Russische leveringen. De VS gaan hun leveringen optrekken van 22 miljard kubieke meter LNG naar 37 miljard dit jaar. Tegen 2030 trekken ze dat op naar 50 miljard. Dat is nog altijd maar een derde van wat Rusland levert, zegt VRT-energiespecialist Luc Pauwels. De sociale klimaatbeweging Climaxi hield in het verleden boringen naar steenkoolgas tegen in Limburg en verzet zich nu tegen de import van extra schaliegas.

Tot 80 % van de in Europa ingevoerde Amerikaanse gas is schaliegas. Fracking is een omstreden techniek waarbij gas van tussen gebroken rotsen gehaald wordt. Daarbij worden chemicaliën en zand in de ondergrond gepompt. In 2014 hield Climaxi een experiment tegen waarbij men dacht om gas te gaan fracken in de oude Limburgse steenkoolmijnen. Fracken gaat bovendien gepaard met risico’s waarbij mensen er soms het leven bij inschieten.

Climaxi vindt dan ook dat Europa nu kiest tussen de pest en de cholera. Uiteraard zijn wij voor onafhankelijkheid van onze energievoorzieningen en vinden we dat we via gas de kliek van Putin niet moeten gaan steunen. Wij vinden dat overigens al lang, voor er sprake was van een oorlog. Ook uranium en kernenergie maken ons afhankelijk van anderen.

Wij vinden dat de Europese Unie nu zichzelf tegen spreekt en voor de kans had moeten gaan om voluit hernnieuwbare energie te ontwikkelen. Ook de Belgische regering maakte recent al een mossel-noch-vis keuze door zowel twee kerncentrales open te laten en twee nieuwe gascentrales te voorzien. Een oorlog heeft op zich al enorme klimaatgevolgen, de Europese regeringen moeten de schade beperken door af te stappen van fossiele energie in plaats van deze oorlog te gebruiken om er nog snel wat ‘smerig’ frackgas door te jagen.