De EU laat er geen gras over groeien: terwijl het migratiepact in New York ondertekend werd kwamen in Marokko de eerste gepantserde legervoertuigen aan. “De voertuigen zullen worden gebruikt in de strijd tegen de illegale immigratie en kwamen afgelopen donderdag in de haven van Algeciras aan”, aldus Bladna van 19 december. Ook Senegal en Mauritanië worden bedacht met pick-ups, quads en laptops om de migratie ‘in goede banen’ te leiden.

De plechtige goedkeuring van het pact in Marrakech was ook een gelegenheid om op hoog niveau een aantal zaken te regelen (Euractiv, 20 december). De Marokkaanse overheid tekende op 17 december een akkoord over migratiecontrole met de EU, en ontving in ruil 148 miljoen € uit het Emergency Trust Fund van de Europese Commissie; volgens Forbes kreeg Marokko sinds 2014 van de EU al 232 miljoen € “to support migration-related actions “. Is het ver gezocht om de steeds opmerkelijker goodwill van de EU m.b.t. de Marokkaanse aanspraken op de Westelijke Sahara ook in dit verband te zien?

Europese leiders hopen ook tegen betaling van enkele miljoenen migratieakkoorden te kunnen afsluiten met generaal al-Sisi, president van Egypte en vanaf januari voorzitter van de Afrikaanse Unie. In februari is er in Cairo een topontmoeting tussen de EU en de Arabische Liga met migratiecontrole als onderwerp.

Herman Michiel is actief in de Vlaams-Nederlandse actiegroep Ander Europa. Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.