Code Rood is terug. De brede coalitie van burgers en actiegroepen, ondersteund door verschillende organisaties, plant een week van massale acties tegen Engie.

Van 5 tem 9 juli zullen burgerlijk ongehoorzame acties plaatsvinden tegen faciliteiten van het energiebedrijf. De beweging overtreedt opnieuw bewust de wet  om haar pleidooi voor een fossielvrije en sociaal rechtvaardige samenleving kracht bij te zetten.

Code Rood zag vorig jaar het licht. Bezorgd om de beperkte vooruitgang op vlak van klimaat- en sociaal beleid, koos de beweging voluit voor acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. In oktober vorig jaar wist ze een 1200-tal burgers op de been te brengen tegen TotalEnergies.

Massale mobilisatie

Het actieweekend van toen wordt nu uitgebreid naar een actieweek. Van 5 tem 9 juli, net nadat de federale regering de controversiële nucleaire deal met Engie plant af te ronden, zullen acties plaatsvinden die gericht zijn tegen de energiemultinational.

Perswoordvoerder Gert-Jan Vanaken: “De acties zelf en hun mogelijke locaties houden we nog geheim, maar de mobilisatie van deelnemers gaat alvast volop van start.”

De komende weken organiseert Code Rood infosessies en actietrainingen doorheen het hele land.

Engie in het vizier

Volgens de beweging blokkeert Engie de energietransitie door te blijven investeren in fossiele brandstoffen. Perswoordvoerder Gert-Jan Vanaken: “Onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft een hoge prijs. Ze brengt ons klimaatrampen, torenhoge energierekeningen, mensenrechtenschendingen en neokolonialisme, oorlogen en conflicten. De klimaatwetenschap is glashelder: er is geen ruimte voor nieuwe fossiele infrastructuur.”

Code Rood is ook bezorgd om Engie’s verouderde kerncentrales, en de onveiligheid van kernenergie in het algemeen. De beweging wijst op de lange levensduur van radioactief afval en het gevaar van kernrampen.

Perswoordvoerder Gert-Jan Vanaken: “We kunnen prima zonder nieuwe fossiele en nucleaire infrastructuur als we de stroom eerlijker verdelen en vervuilende activiteiten en overconsumptie afbouwen. We hebben schone en betaalbare energie nodig voor wat er echt toe doet: het dagelijkse leven, openbaar vervoer, duurzame landbouw, de zorg en andere publieke sectoren.”

De actiegroepen vinden het niet kunnen dat Engie subsidies ontvangt terwijl het bedrijf hoge winsten boekt. Perswoordvoerder Gert-Jan Vanaken: “We pleiten voor een democratisch beheerd energiesysteem dat ten dienste staat van burgers in plaats van multinationals.”

Meer informatie: www.code-rood.be.