We publiceren hieronder de oproep voor de manifestatie op zaterdag 13 januari voor het ontslag van Theo Francken en tegen het uitwijzingsbeleid. De betoging vertrekt om 14u aan Brussel Noord. De SAP – Gauche anticapitaliste roept op om zo massaal mogelijk deel te nemen en onze groep te vervoegen.

Theo Francken uit de regering

Op 30 december waren we met meer dan tien samen gekomen om Theo Francken duidelijk te maken dat burgers met of zonder papieren eisen dat hij de regering verlaat. We hebben hem een periode van 15 dagen gegeven.

Daarom roepen wij op massaal te komen demonstreren op zaterdag 13 januari. We zullen talrijk aanwezig zijn om te controleren of de opdracht is uitgevoerd en onze vastberadenheid tonen dat we niet akkoord gaan met een minister die racistische en moorddadige en uitspraken doet en zulke politiek voert.

We accepteren niet dat premier Charles Michel staatssecretaris Francken moet blijven corrigeren. Deze communicatie toont aan dat de federale overheid achter haar staatssecretaris voor asiel en migratie blijft staan. Afgezien van de “Francken -z aak”, moet het beleid van de federale overheid worden bekritiseerd.

De laatste jaren is de situatie van migranten en mensen zonder papieren in België onophoudelijk slechter geworden. Een steeds meer restrictieve asielpolitiek en een migratiebeleid dat meer en meer de nadruk legde op het veiligheidsbeleid gingen gepaard met een steeds openlijkere racistische retoriek en een toename van het staatsgeweld tegenover migranten: razzia’s, kloppartijen, opsluitingen en deportaties.

Het gaat hier trouwens on een algemene tendens die we overal in Europa zien, van Hongarije tot Italië over Frankrijk. Het is een politiek die overlegd werd binnen de EU en vastgelegd in haar directieven.

Onze succesvolle mobilisatie op 30 december en het voorbeeld van de honderden vrijwilligers die sinds een aantal maanden elke dag honderden migranten huisvesten, laten zien dat we met veel zijn om ons te verzetten tegen het wereldbeeld dat Francken en de federale overheid verdedigen.

We bevestigen het luid en duidelijk, we erkennen onszelf niet in het beleid van deze regering. Wij verzetten ons tegen de versterking van het staatsracisme, de criminalisering van migranten, de overexploitatie van werknemers zonder papieren. Wij dragen een ander samenlevingsproject: een van solidariteit en gelijkheid.

Daarom vinden we dat het tijd is voor mensen die in België wonen (of ze nu papieren hebben of niet) om zich uit te drukken. Democratie gaat ook over het kunnen kiezen wie onze leiders zijn en Francken, die willen we niet meer! 30 december was slechts een opwarming. Laten we deze zaterdag nog talrijker zijn. Nodig mensen uit en praat erover met je omgeving! Om de actie mee te onderschrijven, contacteer ons of publiceer het in het evenemen

Ondersteunende organisaties (lijst 10-01):

Acteurs des temps présents, Amitié sans Frontières / Vriendschap zonder grenzen, Antifa Antwerpen, Attac-Bruxelles 1, Bruxelles Laïque, Bruxelles Zone Antifasciste, CADTM, CEPAG-FORABRA, Collectif Alternatif Libertaire Bruxelles, COMAC, Mouvement des jeunes/ Jongerenbeweging PTB/PVDA, Coordination des sans-papiers, CRER, DKOKJI asbl, École en colère, Groupe Montois de Soutien aux Sans-Papiers, Jeunes anticapitalistes (JAC), Jeunes FGTB, JOC Bruxelles, Le Monde des Possibles asbl, Maison du Peuple d’Europe – Europees VolksHuis, Marche des Migrants de la Région du Centre, MRAX, Niemand Is Illegaal, Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, SAP / Gauche anticapitaliste, Solidarity for All, SOS Migrants, Union des Progressistes Juifs de Belgique – UPJ, BÉtudiants de Gauche Actifs/Actief Linkse Studenten, Collectif Riposte.cte, Mouvement Demain, Revolution / Vonk, Réseau ADES, Tout Autre Chose, la petite Maison du Peuple ASBL, FEL (Feministisch en Links), Jong Groen, Ecolo J, Pigment vzw, Voyaach, Begijnhofparochie,  Union syndicale étudiante, Douche, FLUX asbl, Belgium Kitchen, activisme_be 

Wil je de oproep ook ondertekenen als organisatie? Dat kan per mail naar mathieu.bietlot@laicite.be.

Collectief vertrek

Vanuit een aantal steden in Vlaanderen wordt een gezamenlijk vertrek georganiseerd:

Antwerpen Centraal afspraak om 12u30, trein van 12u40.

Gent Sint-Pietersstation afspraak om 12u15, trein van 12u28.