We publiceerden eerder al de reactie van Tegengas en Stop Kernenergie over de recente regeringsbeslissing om twee kerncentrales langer open te houden. Hieronder kan je ook het standpunt van Climaxi lezen.

De Vivaldi-regering besliste op 18 maart om het energieprobleem voor zich uit te schuiven. De twee jongste kerncentrales in Doel en Tihange mogen tien jaar langer draaien. Ter compensatie mag Groen 1,2 miljard investeren in hernieuwbare energie. Zo raken we er niet, zegt Climaxi, men verandert niets aan de energiesector en schuift de problemen voor zich uit. Het is nauwelijks te geloven, maar nu kerncentrales weer een doelwit en acuut gevaar vormen tijdens een Europese oorlog, besliste de regering om de jongste twee kerncentrales verder open te houden. En net die oorlog, die zou moeten aanzetten tot energie-onafhankelijkheid, is daar het argument voor. Het plan voorziet verder in BTW-verlagingen naar 6 % op warmtepompen, zonnepanelen en co, een fikse duit voor zonnepanelen in de Belgische stations, aanmoediging van elektrisch rijden, investeringen in waterstof en belasting op bedrijfswagens.

Factuur

Het zit er dik in dat daar tegenover een factuur komt te staan van het Franse Engie. Op aangeven van zijn topman Clamadieu koos Engie vorig jaar voor hernieuwbare energie en gas. Het Franse quasi-overheidsbedrijf zette daar 1 miljard voor opzij en heeft niet veel zin om te gaan investeren in het openhouden van verouderde kerncentrales. De levensduur daarvan verlengen, dat doe je immers niet met een vingerknip. Komt daar bovenop dat een Belgische regering door zijn steeds wisselende standpunten niet onmiddellijk groot vertrouwen in boezemt bij de Franse energiereus. De onderhandelingen rond garanties of co-investeringen beloven dan ook pittig te worden.

Bij de aanvang van de debatten stelde Groen een plan voor van acht miljard voor hernnieuwbare energie. Daar is 1 miljard van overgebleven. Volgens Climaxi gaat dit miljard naar druppels op een hete plaat. Katrin Van den Troost: “Als wij de klimaatdoelstellingen op een sociale manier willen halen en iedereen aan boord willen houden, dan zijn er investeringen nodig in collectieve voorzieningen en gedecentraliseerde coöperatieve energie. In dit plan blijft men de monopolisten in alle sectoren (gas, kernenergie, wind) steunen die al jaren dikke poen scheppen.”

De regering nam eerder deze week ook al een beslissing rond de energieprijzen. Ook hier werd met geen woord gerept over noodzakelijke fundamentele wijzigingen aan de prijsstructuur. De huidige Europese prijsstructuur maakt energie goedkoper voor grote verbruikers en jaagt de prijzen de hoogte in door de prijs van de duurste centrales als eenheidsprijs te rekenen.

De vervuiler wordt betaald

De krant De Tijd maakte daar enige cijfers over bekend: “De grootste gas- en oliebedrijven behaalden in de eerste negen maanden van vorig jaar opgeteld een winst van bijna 160 miljard euro (cijfer van The Guardian). Shell alleen rapporteerde voor heel 2021 een netto inkomen van 17 miljard euro, Chevron haalde 13 miljard euro winst, Exxon Mobil 21 miljard. Het Britse BP moest het stellen met een povere 11 miljard euro. Hun financiële manager zei tegen investeerders: “Het is mogelijk dat we meer cash ontvangen dan we weten wat ermee kunnen aanvangen.” Het Saudi-Arabische Aramco, de grootste olieproducent ter wereld, haalde in het derde kwartaal van 2021 alleen al een winst van 25 miljard euro.” Climaxi vind het erg dat er geen enkele poging wordt gedaan om de winsten van de olie en gasbedrijven in te zetten voor onze energie-garantie en factuurverlaging

Climaxi begrijpt deze regeringsbeslissing niet. We hadden verwacht dat deze regering voor een trendbreuk zou zorgen door af te stappen van fossiele energie én kernenergie. Er ligt immers nog 50 Gigawatt aan zonnepotentieel te rapen op onze Vlaamse daken. Climaxi is klaar om samen met anderen acties uit te dokteren tegen dit akkoord.