We publiceren hieronder een recente verklaring van onze Catalaanse zusterorganisatie Anticapitalistes. De verklaring werd aangenomen voor de effectieve doorvoering van artikel 155 door het PP-PSOE-Ciudanos – blok op vrijdag en de stemming van een resolutie voor onafhankelijk in het Catalaans parlement (redactie SAP-Rood).

Staatsgreep in Catalonië

Het in werking stellen van artikel 155 door de regering Rajoy is een staatsgreep in Catalonië (1). Deze aanval beoogt het ontbinden van een verkozen regering en het opleggen van verkiezingen aan een autonome regio, daarmee het democratisch mandaat van 1 oktober en de oproepen tot dialoog negerend. Het is een aanval die ook gericht is op de media in Catalonië die al hebben verklaard dat dit een schending is van de ‘vrijheid van meningsuiting en informatie’ is en dat ze zich niet laten onderwerpen.

Het is een staatsgreep die komt bovenop alle aanvallen waaronder wij leven zoals in de aanloop naar 1 oktober en op de dag zelf; de aanhoudende inzet van politie; de demagogie van de laatste week tegen de mensen in het onderwijs die een speerpunt van de beweging waren, en natuurlijk de arrestatie van Jordi Cuixart en Jordi Sanchez, voorzitters van Omnium en ANC die wij steunen.

Het antwoord op deze serie aanvallen is een gemobiliseerd Catalonië, zoals de bijna half miljoen mensen die gisteren (zaterdag 21 oktober) het centrum van Barcelona vulden.

Zelforganisatie en mobilisatie

Het is op de straten en door zelforganisatie van de bevolking dat we het recht op zelfbeschikking kunnen realiseren, alleen zo kunnen we de dreigementen van en de repressie door het regime weerstaan. Het niet erkennen van de autoriteit van de PP (1) om de media, de politie of het Catalaanse parlement te besturen, vereist een sprong voorwaarts in de massale burgerlijke ongehoorzaamheid die we in de afgelopen maand hebben ervaren.

Om deze sprong te maken moeten we consequent antwoorden op Artikel 155; door mobilisaties, algemene stakingen, fondsen verzamelen om de boetes collectief te betalen, economische alternatieven ontwikkelen… Een reeks van initiatieven die ons in staat stelt niemand achter te laten, obstakels die we tegenkomen te overwinnen, en de strategie van de angst te neutraliseren.

Reactionaire restauratie

Verre van de terugkeer naar de ‘normaliteit’ waar het regime naar zegt te streven, probeert de opschorting van de autonomie van de Catalaanse instituten een constitutionele restauratie met een reactionair effect te bewerkstelligen. Deze reactie zal op een massale afwijzing in Catalonië stuiten, waar ongehoorzaamheid zal worden georganiseerd en grote allianties buiten Catalonië zullen worden opgebouwd om isolement te voorkomen. Allianties met de mensen in Europa die lijden onder de autoritaire politiek van de EU en haar regeringen, maar ook om in heel Spanje een democratisch anti-regime blok te herbewapenen dat overal een constituerende impuls kan ontketenen.

De soevereiniteit reëel maken

Het is nu een dringende taak om de soevereiniteit van Catalonië werkelijkheid te maken, om zo de constitutionele restauratie in het autoritaire kader te voorkomen en niet terug te wijken voor de democratische uitdaging voortvloeiend uit 1 oktober. Dit impliceert het achter ons laten van gepraat dat onafhankelijkheid makkelijk is en collectief de uitdagen die voor ons liggen te aanvaarden.

Wij geloven dat het verwezenlijken van de soevereiniteit bestaat uit het openen van een constituerend proces door de bevolking, zodat degenen die het referendum verdedigden ook de voorvechters van de nieuwe Republiek worden. Een constituerend proces is niet louter het opstellen van een grondwet maar een periode om nieuwe instellingen te ontwikkelen die voortvloeien uit de zelforganisatie van het volk, die tegenmacht ontwikkelen tegen de chantage, maar ook om het terrein van de soevereiniteit naar het sociale uit te breiden.

Ongehoorzaamheid en zelforganisatie zijn onze instituten, vandaar uit openen we een constituerend proces waarop we de Republiek bouwen.

Noot:

1. De PP bezet 11 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement maar vormt na het in werking treden van Artikel 155 daar de regering.