Alexei Navalny is vermoord in de gevangenis. De federale penitentiaire dienst meldde de dood van de politicus, maar het is duidelijk dat hij niet zelf is gestorven, hij is vermoord door Vladimir Poetin. Navalny’s anti-corruptie onderzoeken en campagnes hielpen om miljoenen Russen te politiseren en om duizenden activisten te inspireren ‒ velen van hen deelden zijn politieke standpunten niet, maar geloofden in de mogelijkheid van verandering in Rusland. Hij en zijn organisatie, Anti-Corruption Foundation, waren tot 2021in staat om massale anti-Poetin bijeenkomsten te organiseren.

Navalny was een van de auteurs van het Russische populisme, dat ondanks zijn rechtse geloofsbrieven het oligarchische kapitalisme problematiseerde door de aandacht te vestigen op armoede en ongelijkheid in Rusland, door onderscheid te maken tussen gewone Russen en de absurd rijke Russische heersende kliek die haar enorme rijkdom ontleende aan machtsmisbruik, corruptie, verwerving van publieke fondsen en eigendommen, martelingen, moorden en oorlogen.

Poetin was bang voor Navalny. Zijn moord is een duidelijk politiek signaal dat het Poetinisme een nieuwe fase ingaat, die het mogelijk maakt om politieke tegenstanders en misschien iedereen die als een bedreiging voor het voortbestaan van het regime wordt beschouwd, fysiek uit te schakelen. Het betekent dat het leven van alle politieke gevangenen in Rusland in gevaar is. We moeten rekening houden met escalatie van geweld binnen en buiten Rusland en met nieuwe ‘onverwachte’ sterfgevallen van politieke activisten.

Door Navalny te doden wil het moorddadige en genocidale regime van Poetin de Russische oppositie demotiveren. We moeten tegen zijn verwachtingen ingaan. Om een einde te maken aan de dictatuur moeten we onze solidariteit en zelforganisatie versterken. De dood van Navalny is een voorbeeld van politiek martelaarschap dat ons moet inspireren om door te gaan met politieke acties in plaats van ons te frustreren. We mogen niet opgeven. De moordenaars zullen gestraft worden, de dictatuur zal omvergeworpen worden.

Dit statement verscheen oorspronkelijk stond op de facebookpagina van de RSD. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.