Op maandag 8 maart vinden wereldwijd opnieuw feministische stakingen en acties plaats. Ook in ons land zullen heel wat acties plaats vinden. Goed om weten is dat zowel het ACV als het ABVV een stakingsaanzegging deden voor 8 maart. Heel wat tips en informatie over hoe je kan mee staken, kan je vinden op de website van het collecti.e.f 8 maars. Je kan hier de eisenbundel van het collectief lezen.

Met SAP – Antikapitalisten en Feminisme Yeah ondersteunen we voluit de verschillende acties en werken we actief mee aan de voorbereiding ervan. Op 8 maart verspreiden we ook een pamflet dat je hier kan vinden.

Nationaal

Op vrijdag 5 maart organiseert Ghent University Women’s Strike een online avond The Strike – The Power of Not Doing – with Verónica Gago. Aanvang om 20u.

Het ABVV organiseert op 8 maart tussen 12u30 en 13u30 een online-debat Impact door Vrouwenkracht.

Met getuigenissen van vrouwen en gesprekken met Miranda Ulens, Gitta Vanpeborgh en Angeline Van Den Rijse, Moderator: Joke Dupont.

Antwerpen

In Antwerpen organiseert het 8 maar.s collecti.ef drie samenkomsten, onder het motto ‘Als vrouwen stoppen, stopt de wereld. Als de wereld stopt, gaan vrouwen door.’

Actie op drie pleinen, telkens om 17u30:

  •  Sint-Jansplein: voor hogere minimumlonen en minimumpensioenen
  • De Coninckplein: voor het recht op abortus en tegen geweld op vrouwen
  • Operaplein: voor sterke openbare diensten en gezondheidszorg

Meer informatie kan je hier vinden: Vrouwenstaking: actie in Antwerpen op 8 maart! | Facebook. Omwille van de coronamaatregelen wordt gevraagd vooraf in te schrijven. Dat kan hier.

Programma op Radio Centraal

Radio Centraal omkadert de acties met een vier uur durend radio-aanbod. Staan op het programma: het woord aan de feministische collectieven en de vakbonden, kunst, muziek en literatuur. Te beluisteren via 106.7 fm of via streaming op http://streaming.radiocentraal.org/.

Petitie voor een propere en rechtvaardige universiteit

Enkele weken geleden raakte bekend dat de Universiteit Antwerpen het contract met ISS heeft heronderhandeld waardoor men het poetspersoneel eerst massaal ontslaat om ze daarna terug tewerk te stellen met een lager loon, minder uren en een werklast die niet mee daalt. Dit terwijl zij nu al de slechtst betaalde collega’s op de campus zijn. Medewerkers aan de UA konden dit niet zomaar laten gebeuren en startten een petitie. De volledige tekst kan je hier vinden. Teken hier de petitie.

Gent

Ook in Gent  organiseert het 8 maar.s collecti.ef drie samenkomsten.

Actie op 3 pleinen, telkens van 18u tot 19u30:

  • Kouter
  • Sint-Baafsplein
  • Vrijdagsmarkt

Je kan alle info hier vinden: 8 maart 2021: vrouwenmars en vrouwenstaking in Gent | Facebook. Ook hier dien je je vooraf in te schrijven voor een van de pleinen.

Brussel

Het collecti.e.f 8 maars organiseert onder meer een fietstocht langs verschillende stakingspikketen en acties. Van 17u30 tot 19u organiseren zij een samenkomst op het Luxemburgplein. Alle info kan je hier vinden: Collecti.e.f 8 maars – Bruxelles | Facebook.

Wereldvrouwenmars België organiseert samenkomsten op drie pleinen, telkens vanaf 17u30:

  • Centraal Station: Halt aan bestaansonzekerheid en aan armoede
  • Schumanplein (naast de Poolse ambassade): Voor de totale depenalisering van abortus
  • Muntplein (nog te bevestigen)

Alle info over deze acties kan je hier vinden. Ook hier is het verplicht je vooraf in te schrijven voor een van de locaties.