Op 8 en 9 maart vinden opnieuw wereldwijd feministische stakingen plaats voor gelijke rechten, tegen seksisme en vrouwenonderdrukking. In ons land roept het Collecti.e.f 8 Maar.s op tot een feministische 48-urenstaking en allerlei acties.

Feminisme Yeah, onze feministische werking, en de SAP ondersteunen deze oproep voluit. Wij werken mee in de verschillende lokale collectieven en komen ook binnen de vakbonden en andere sociale bewegingen mee op voor actieve steun aan de vrouwenstakingen.

De oproeptekst, eisenplatform, allerlei nuttig actiemateriaal (flyers, banners,…) van het Collecti.e.f 8 Maar.s kan je vinden op de nationale website van het collectief.

Hieronder kan je een overzicht vinden van de feministische acties in Vlaanderen en Brussel op 8 en 9 maart, en in de periode net ervoor en erna. Dit overzicht is zeker nog onvolledig. Heb je weet van andere activiteiten of organiseer je zelf iets? Laat het ons gerust weten, we voegen het graag toe!

Antwerpen

Zondag 8-03: Women’s March – United for Women’s Rights

Geen 8 maart zonder vrouwenmars! Verzamelen om 13u30 aan de Stadswaag, van daar naar het De Coninckplein met aankomst bij het Women’s Strike Festival.

Zondag 8-03: Women’s Strike Festival

Dit jaar houden we de tweede editie van dit vrouwenstakingsfestival. Vanaf 14u op het De Conickplein voor standjes, toespraken van vrouwen die vertellen over hun strijd op en naast de werkvloer, kom mee zingen, dansen, eten, drinken,.. Er is kinderopvang

Zondag 8-03: Vrouwenstaking is thema op Radio Centraal op 8 maart

Vanaf 11u hoor je debatten, interviews,.. Zowel vanuit de studio van Radio Centraal als van op de mars en op het Women’s Strike Festival. Ook: boekenforum én een speciale playlist.

Alle info over de acties in Antwerpen kan je hier vinden. Organisatie: Collecti.e.f 8 Maar.s Antwerpen.

Gent

Wo 26-02: Film Benefiet: Bread and Roses

Vertoning van Bread and Roses van Ken Loach t.v.v. de stakingskas voor de vrouwenstaking aan UGent. Om 18u30, in de Filmzaal van UGent, Paddenhoek 1-3. Organisatie: UGent Women’s Strike.

Zo 1-03 tot 31-03: Gender in de blender

Belmundo, het activiteitenfestival rond internationale solidariteit staat dit jaar volledig in het teken van de strijd voor gendergelijkheid. Op allerlei locaties in de stad organiseren tientallen organisaties debatten, filmvoorstellingen, acties, fototentoonstellingen,.. Het volledige programma kan je vinden op de website van Belmundo.

Zo 8-03: Mars voor vrouwenrechten

Een felle mars door de stad. Vertrek om 13u op het Sint-Veerleplein. Einde bij de Stadshal voor een enthousiasmerend en muzikaal programma. Alle info is hier te vinden. Organisatie: Collecti.e.f 8 Maar.s Gent.

Ma 9-03: Vrouwenstaking UGent

Aan de UGent wordt voor de 4e keer een vrouwenstaking georganiseerd. Van 12 tot 14u wordt er samen gekomen bij het rectoraat in de Sint-Pietersnieuwstraat (vlak naast de Vooruit) voor speeches, muziek, enz. Alle info kan je hier vinden.

Om 15u vindt een lezing plaats door de Nederlandse feministe Anja Meulenbelt, in de Jozef Plateaustraat 22. Organisatie: UGent Women’s Strike en ACOD UGent.

Za 14-03: Mars tegen seksisme

Vertrek om 15u. bij de Stadshal. Meer informatie kan je hier vinden. Organisatie: Campagne Rosa en LSP.

Leuven

Zo 8-03: Leuven United for Women’s rights

Het Collecti.e.f 8 Maar.s Leuven organiseert in de dagen voorafgaand aan 8 maart allerlei activiteiten. Op 8 maart organiseren zij van 12u30 tot 13u30 een samenkomst op het Martelarenplein. Daarna gaan zij samen naar de Nationale betoging voor vrouwenrechten in Brussel. Vertrek om 13u, Station Leuven.

Brussel

Zo 8-03: Internationale vrouwendag en -staking

Organisatie: Collectief 8 Maar.s ea. Meer info kan je hier vinden.

Zo 8-03: Nationale betoging voor vrouwenrechten

De manifestatie vertrekt om 14u op het Muntplein in Brussel. Alle info is hier te vinden. Organisatie: Wereldvrouwenmars. Het Collecti.e.f 8 Maar.s stapt mee op in deze manifestatie.