Een 18-jarige man met een AR-15 aanvalsgeweer, een oorlogswapen, liep op de ochtend van 24 mei de basisschool Robb in Uvalde, Texas binnen, schoot 19 kinderen en twee leraren dood en verwondde er nog eens 17. Eerder op de dag had hij zijn grootmoeder neergeschoten. De kinderen die hij doodde en verwondde waren negen, tien of elf jaar oud.

De moordenaar, Salvador Ramos, was een Latino, net als bijna al zijn slachtoffers. De stad Uvalde is een Mexicaans-Amerikaanse arbeidersgemeenschap van ongeveer 16.000 inwoners met een gemiddeld jaarinkomen dat ongeveer een derde is van dat van het gemiddelde in het land.

Slechts tien dagen eerder, op 14 mei, drong een andere 18-jarige, witte racist een kruidenierswinkel binnen in Buffalo, New York, waar hij 13 mensen doodde, 11 zwarten en twee witte mensen. Maar massamoorden, waarbij meer dan drie mensen om het leven komen, komen voor in rijke en arme gemeenschappen. Er waren 417 massaslachtingen in 2019, 611 in 2020, en 693 in 2021, volgens het Gun Violence Archive.

De dodelijkste massaschietpartij vond plaats in Las Vegas in 2017, waar een schutter meer dan 50 mensen doodde en 500 gewonden achterliet. Dit jaar zijn er al 221 massaschietpartijen geweest, waaronder 27 schietpartijen op scholen. De meest voorkomende massaschietpartij vindt plaats in huis en wordt in verband gebracht met huiselijk geweld, maar er worden ook mensen gedood bij massaschietpartijen in kerken, synagogen, concertzalen en sportevenementen. Vele andere Amerikanen worden in kleinere aantallen gedood in bendegevechten, door de politie en bij zelfmoorden. Geen enkel land in Europa, noch Groot-Brittannië, Canada, of Australië heeft zo’n staat van dienst op het gebied van massamoorden. Het is een uniek Amerikaans probleem.

De National Rifle Association, de belangrijkste wapenlobby van het land en een rechtse organisatie die banden heeft met de Republikeinse Partij, liet vier dagen na het bloedbad in Uvalde haar jaarlijkse conventie en wapenbeurs in Houston, Texas doorgaan. Voormalig president Donald Trump en Republikeinse politici voerden het woord en betoogden dat wapens niet het probleem waren. Ze riepen op tot het ‘beveiligen’ van scholen met deuren met sloten, metaaldetectoren en gewapende bewakers, tot meer geestelijke gezondheidszorg en ze klaagden over het ‘kwaad’ in onze samenleving. Sommige Republikeinen pleiten voor het bewapenen van leraren, zodat ze kunnen reageren op gewapende indringers. Republikein Ted Cruz zei: ‘Wat gewapende slechteriken stopt, zijn gewapende goeden.’

Toch is het duidelijk dat de aanwezigheid van zo veel wapens en zo veel krachtige geweren in ons land de belangrijkste oorzaak is van de massale schietpartijen. De bevolking van de VS bestaat uit 330 miljoen mensen, maar we hebben 390 miljoen wapens. En mannen en vrouwen, witte mensen, zwarten en latino’s kopen steeds meer wapens. Er zijn nu 20 miljoen militaire aanvalsgeweren in de handen van burgers. Dat zijn de wapens die de laatste tien jaar zoveel levens hebben gekost bij massale schietpartijen.

Na de moorden op de Robb-school zijn duizenden leerlingen van middelbare scholen in het hele land uit protest de straat op gegaan om van de regering te eisen dat ze iets aan de moorden doet. Honderden volwassenen protesteerden ook buiten de NRA-conventie in Houston en in andere steden. Ze spreken voor een meerderheid van de Amerikanen, waarvan 68% wil dat de criminele- antecedenten en de geestelijke gezondheid van kopers van wapens wordt gecontroleerd en 47% een strengere wapenwetgeving wil. Democraten zijn over het algemeen voorstander van strengere wapenwetgeving, maar Republikeinen zijn tegen vrijwel elke beperking van wapenbezit. Over het algemeen wordt dat verzet tegen wapencontrole geleid door dezelfde witte evangelische christenen die zich verzetten tegen abortus en LHBTQ-mensen. Voor de NRA, de evangelisten en de Republikeinen staan wapens symbool voor de onafhankelijke witte christelijke man die bereid is zijn huis en bedrijf te verdedigen tegen zwarten en latino’s en indien nodig de wapens op te nemen tegen de overheid.

De vraag is of het verzet van de Republikeinen tegen wapenbeheersing, net als hun verzet tegen abortus, ertoe zal leiden dat onafhankelijken en Democraten in groteren getale naar de stembus zullen trekken voor de tussentijdse verkiezingen in november. We zullen zien. Vrouwen en wapenbeheersing-activisten zullen zich beide organiseren om de Republikeinen te verslaan.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op International Viewpoint. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.