Het Amerikaanse Congres is volledig verdeeld, Republikeinen versus Democraten. Behalve als het over het leger gaat. Wetten voor werkende mensen kunnen niet worden aangenomen. Maar er is altijd geld voor generaals en wapenfabrikanten.

Militaire uitgaven per land

Militaire begroting van verschillende landen in VS$ in 2019.

Vorige week heeft het Amerikaanse Congres de militaire uitgavenwet voor 2022 goedgekeurd en president Joseph Biden heeft de wet ondertekend. De kosten bedragen 768 miljard dollar, 24 miljard dollar meer dan was gevraagd. Het wetsvoorstel voorziet in de financiering van schepen, onderzeeërs, vliegtuigen en allerlei soorten wapens, evenals de lonen voor militair personeel. Het Huis keurde het eerder in december goed met een stemming van 363-70 en de wet haalde de Senaat met 89-10. De tegenstemmen kwamen van meer progressieve Democraten die over het algemeen de militaire uitgaven willen beperken.

Onder de specifieke bepalingen van het wetsvoorstel zijn 28 miljard dollar voor kernwapenprogramma’s, 7,1 miljard dollar om de posities tegen China te versterken en 4 miljard dollar voor het Europese Afschrikkingsinitiatief om weerstand te bieden aan Rusland, dat op dit moment bereid lijkt om Oekraïne binnen te vallen.

De National Defense Authorization Act (NDAA) bevatte ook een element van hervorming. Zo werd een beroep gedaan op het leger om extremisme uit te roeien nadat 38 van de 250 mensen die waren aangeklaagd voor de opstand van 6 januari, in het leger bleken te hebben gediend. Ook werden enkele hervormingen doorgevoerd in het systeem van militaire rechtspraak vanwege de 20.500 gevallen van ‘ongewenst seksueel geweld’ (variërend van betasting tot verkrachting) die in 2018 werden gemeld. De wet heeft echter niet de Irak-oorlogsresolutie van 2002 ingetrokken, die door Trump is gebruikt om Qasem Soleimani in januari 2020 te vermoorden.

In het algemeen worden de NDAA-budgetten aangestuurd door militaire commandanten en door militaire aannemers die winst maken met de productie van oorlogsmaterieel. Deze militaire aannemers dragen royaal bij aan de politieke campagnes van politici, in totaal $47.149.042 in 2020. De grootste donateur, Lockheed Martin, dat vliegtuigen maakt, gaf 5.983.592 dollar, 47 procent aan de Democraten en 53 procent aan de Republikeinen. Alleen de banken dragen meer bij aan politici.

Senator Bernie Sanders verklaarde: ‘Veel van mijn collega’s vertellen het Amerikaanse volk dag in dag uit hoe diep bezorgd ze zijn over het tekort en de staatsschuld. Ze vertellen ons dat we gewoon niet genoeg geld hebben om Medicare uit te breiden, betaald gezins- en medisch verlof te garanderen en de klimaatcrisis aan te pakken in de mate die we zouden moeten als we het welzijn van toekomstige generaties willen beschermen. Toch zal de Amerikaanse Senaat morgen stemmen over een jaarlijkse defensiebegroting die 778 miljard dollar kost – 37 miljard dollar meer dan de laatste defensiebegroting van president Trump en 25 miljard dollar meer dan wat president Biden heeft gevraagd … Als natie moeten we onze prioriteiten juist stellen. Ik zal ‘NEE’ stemmen tegen de National Defense Authorization Act.’

Voordat het wetsvoorstel werd aangenomen, diende Congreslid Alexandra Ocasio Cortez een aantal specifieke amendementen in om fondsen te weigeren aan verschillende regeringen: de specifieke Saoedische eenheid die Jamal Khashoggi vermoordde, een specifiek wapencontract voor Israël, landen die zich bezighouden met genocide of oorlogsmisdaden, de eenheid in Colombia die burgerprotesten onderdrukt. Haar amendementen werden verworpen en ze stemde tegen het wetsvoorstel.

Kort nadat de militaire begroting was aangenomen, publiceerde de New York Times een onderzoek naar militaire gegevens over burgerslachtoffers in Irak, Afghanistan en Syrië. Hoewel het leger beweert ‘precisiebombardementen’ uit te voeren met ‘chirurgische precisie’, zijn er veel burgers, waaronder kinderen, gedood. The Times schreef: ‘Volgens de telling van het leger zijn er 1.417 burgers omgekomen bij luchtaanvallen in de campagne tegen IS in Irak en Syrië; sinds 2018 hebben Amerikaanse luchtoperaties in Afghanistan ten minste 188 burgers gedood.’ Maar The Times ontdekte dat het dodental onder burgers aanzienlijk hoger lag. Duizenden burgers meer dan het leger heeft verantwoord, zijn mogelijk gedood.

Nog steeds neemt geen enkele vertegenwoordiger in het Congres het historische socialistische standpunt in van geen cent voor militarisme en oorlog.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op New Politics. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.