Als het begin van een woeste storm heeft de coronaviruspandemie de VS bereikt en begint ze door het land te razen. De Verenigde Staten hebben nu het grootste aantal besmettingen in de wereld.

Er zijn in de VS nu 142.793 besmette personen en 2490 doden. De regio van New York is het centrum met meer dan 30.765 bevestigde besmettingen, 6287 hospitalizaties en 672 doden (cijfers van 28 maart). Maar enkel de ziekste personen worden getest, dus het echte aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger. New York zal spoedig meer besmettingen hebben dan zowel Wuhan als Lombardije.

Het coronavirus heeft zich verspreid naar alle staten, met grote uitbraken in steden als New York, Detroit, Chicago, New Orleans, de Bay Area, Los Angeles, Atlanta en Miami. Doorheen het land is er een tekort aan hospitaal bedden, eenheden voor intensieve zorg, handschoenen, maskers, beademingstoestellen en de levensreddende ventilatoren. Gezondheidswerkers die het meeste gevaar lopen – artsen, verplegers en andere hospitaalwerkers en paramedici die met de ambulances rijden – werden ziek en leven in angst terwijl ze hun job doen. Ook onder hen vielen al verschillende doden.

De Federale regering en de regeringen van verschillende staten hebben meer dan 158 miljoen werkende )op een totaal van 200 miljoen werkenden) gezegd thuis te blijven. Bedienden en technici, professors en leerkrachten worden doorbetaald en werken van thuis uit. Maar heel wat essentieel personeel moet nog steeds gaan werken: in de gezondheidszorg en ouderenzorg, in de kinderopvang, in apotheken, supermarkten en de distributiesector, in luchthavens, bij de politie en brandweer, in de energiesector, vuilnisophaaldiensten, telefoon- en internetdiensten en in sommige essentiële industriële sectoren en de bouw. Iedereen die nog aan het werk is, loopt een hoger risico blootgesteld te worden aan het virus.

Miljoenen arbeiders werden ontslagen en dienden een aanvraag in voor werkloosheid, het hoogste cijfer in de Amerikaanse geschiedenis. Werkloosheidsuitkeringen vanwege de staten en de Federale uitkeringen zullen velen helpen, maar anderen hebben nu geen enkel inkomen. Heel wat huispersoneel zonder geldige verblijfsvergunning bijvoorbeeld, zit nu al zonder geld.

Als antwoord op de gezondheidscrisis en de economische recessie nam het Congres een pakket van ondersteuningsmaatregelen aan ter waarde van 2 biljoen dollar. Trump ondertekende de wet. Het pakket voorziet in miljarden steun aan hospitalen, aan kleine en grote bedrijven en in beperkte steun voor de werkende bevolking.

Er komt een eenmalige directe betaling van 1200 dollar voor elke volwassene die tot 75.000 dollar per jaar verdient, met een extra 500 dollar per kind. De wet breidt ook de werkloosheidsverzekering uit met een bijkomende 600 dollar per week gedurende een periode van vier maanden.

Stakingen, protestacties en onderlinge hulp

Rond de eis dat hun werkgevers ofwel hun zaak sluiten of de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, zijn arbeiders in staking gegaan in depots van Amazon warehouses, in een kippenverwerkend bedrijf en in een fast food restaurant. Arbeiders in de automobielsector voerden wilde stakingen om de bedrijven te laten sluiten. In Pittsburgh legden arbeiders van de sanitaire voorzieningen in protest het werk neer. In New York dwongen bouwvakarbeiders het stopzetten van niet-essentiële bouwwerven af. En de leerkrachten van de stad oefenden druk uit op de vakbonden en de stad om de scholen te sluiten. Verpleegsters protesteerden rond het gebrek aan persoonlijk beschermend materiaal. Doorheen het land vormden zich honderden lokale groepen om de ouderen en gehandicapten te helpen.

De Democratic Socialists of America waren erg actief in de campagne voor Bernie Sanders in de voorverkiezingen in de Democratische Partij, maar Joe Biden ligt nu stevig voor, en de pandemie heeft dat werk moeilijk gemaakt. De voorverkiezingen lopen theoretisch nog steeds door, maar krijgen nog weinig aandacht. Bernie Sanders heeft dapper gevochten in de Senaat om het ondersteuningspakket te verbeteren in het voordeel van de gewone mensen, maar Biden is zogoed als verdwenen. President Donald Trump domineert het nieuws, hij gebruikt elke persconferentie over het coronavirus ook om campagne te voeren voor zijn herverkiezing.

DSA organiseert hier en daar mee protestacties en vakbondsacties in werkplaatsen, zet mee netwerken voor onderlinge hulp op en bekritiseert de rol van het op winst gericht systeem in de gezondheidszorg. We eisen Medicare voor iedereen, maar schuiven ook de eis naar voor van nationalisatie van essentiële sectoren, van hospitalen tot luchthavens. We pleiten voor socialisme.

Maar terwijl deze ideeën heel belangrijk zijn, is het niet makkelijk er gehoor voor te vinden op een moment dat werkloosheid en problemen om de huur te betalen, ziekte en dood al onze aandacht opeisen. In het bijzonder voor de werkende klasse staat de strijd om te overleven nu voorop.

Dan La Botz is lid van Solidarity en DSA en redacteur van New Politics.