Op vrijdag 24 juni wordt in Gent opnieuw een actie in solidariteit met Oekraïne georganiseerd. Met SAP – Antikapitalisten ondersteunen we deze actie voluit en roepen we al onze leden en sympathisanten, vrienden en vriendinnen op om deel te nemen. De flyer voor de actie, in het Nederlands, Oekraïens en Russisch kan je hier downloaden.

Vrede voor Oekraïne – Neen aan de oorlog van Poetin

Op vrijdag 24 juni zal het exact vier maand zijn dat het Russische leger op bevel van Poetin en zijn regime Oekraïne binnenviel. Vier maand van onbeschrijfelijk leed en bloedvergieten.

De volledig ongerechtvaardigde invasie kostte al vele tienduizenden Oekraïense burgers en militairen het leven. Dagelijks wordt de Oekraïense bevolking geconfronteerd met wreedheid en geweld. Meer dan zes miljoen Oekraïense burgers werden gedwongen naar het buitenland te vluchten, miljoenen anderen zijn in eigen land ontheemd.

Ganse steden en dorpen werden tot puin herleid door de Russische bombardementen en luchtaanvallen. De civiele infrastructuur (scholen, ziekenhuizen, spoorwegen, havens, enz.) wordt systematisch verwoest, waardoor het land onleefbaar wordt gemaakt.

Er vindt een genocide op het Oekraïense volk plaats:

– Het Russische leger pleegde op heel wat plaatsen massamoorden op burgers. Van vele tienduizenden burgers is het lot nog steeds onbekend.

– Honderdduizenden mensen uit Oekraïne (waaronder ook honderdduizenden kinderen) werden, zonder toestemming en dikwijls met geweld, gedeporteerd naar het grondgebied van Rusland, in sommige gevallen naar het uiterste Noorden en het Verre Oosten van Rusland.

Het doden van het Oekraïense volk voor de ogen van de wereld en de vernietiging van onafhankelijk Oekraïne moet stoppen!

Wij eisen, opnieuw en zolang het nodig is:

  1. Vrede voor Oekraïne, neen aan de oorlog van Poetin! Onmiddellijke stopzetting van de bombardementen en terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne.
  2. Neen aan het dreigement van Poetin om kernwapens te gebruiken, met het risico op een Derde Wereldoorlog. Alle kernwapens moeten zo snel mogelijk de wereld uit!
  3. Massale hulp voor Oekraïne. Kwijtschelding van de buitenlandse schuld van Oekraïne.
  4. Solidariteit met de arbeidersbeweging, de vrouwenbeweging, humanitaire organisaties, mensenrechtenverenigingen en sociale bewegingen in Oekraïne, solidariteit met de anti-oorlogsbeweging in Rusland en Wit-Rusland.
  5. Stop de import van fossiele brandstoffen (olie, gas, steenkool) uit Rusland.
  6. Onvoorwaardelijke toegang voor alle vluchtelingen uit de regio. Solidariteit met alle vluchtelingen!
  7. Neen aan verdere escalatie van de oorlog, oorlogsretoriek en militarisme.

Op vrijdag 24 juni komen we opnieuw op straat voor vrede voor Oekraïne en een einde aan de Russische invasie. We maken samen een grote mensenketting. Aanvang om 19u30, op het Sint-Baafsplein in Gent.

Iedereen die zich in deze oproep kan herkennen, is heel welkom om onze actie te vervoegen. Breng gerust ook je eigen boodschap tegen de oorlog mee!

Met de steun van: European network in solidarity with Ukraine and against war, Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne, Feminisme Yeah, Peace for Ukraine – Ghent, SAP – Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme.

Wil je als organisatie deze oproep ook onderschrijven? Zend een mail naar resu.enso@gmail.com.