Op 24 augustus is het zes maand geleden dat het Russisch leger Oekraïne binnenviel. Zes maand van onbeschrijflijk bloedvergieten, materiële verwoesting en menselijk leed.

24 augustus is ook Onafhankelijkheidsdag, de Oekraïense nationale feestdag. Op 24 augustus 1991 verklaarde het Oekraïense parlement, de Rada, de onafhankelijkheid van Oekraïne.

Wij blijven solidair met de strijd van het Oekraïense volk voor een democratisch en onafhankelijk Oekraïne, vrij van Russische bezetting en oorlog. Vrede voor Oekraïne!

Daarom komen we op 24 augustus opnieuw samen. We nodigen jullie graag uit om ook deel te nemen!

Programma:

Vanaf 19u15: Verzamelen op de Oude Beestenmarkt

19u30: Vertrek in optocht naar Herberg Macharius

19u45: Culturele en solidaire avond in Herberg Macharius (Coyendanspark 1, 9000 Gent)

20u: Concert: From the heart to Ukraine

Door Olga Artemenko en Anastasia Varga, sopranos, begeleid op piano door Orysya Melnyk.
Zij brengen liederen van Miroslav Skoriktels, Semyon Hulak-Artemovsky, Victor Kosenko, Mykhailo Verykivsky,…

21u: Solidaire avond

Met optredens van:

– Vitaliia Liakhovska, een actieve en vrolijke zangeres uit Oekraïne.

– Maria Rak. Maria was finaliste van de X Factor show (Oekraïne) en deelneemster aan de Voice Show (Oekraïne). Eco-activiste en moeder.

– Lenara Osmanova is een veelzijdige en veelgelauwerde zangeres van Krim-Tataarse afkomst. Zij zingt voor ons ‘Anayurt’ (“Ouderlijk huis”) en ‘Kyalaili kyazan’.

– Dzmitry Vladyka en Hanna Rozynka, komen beide uit Wit-Rusland. Zij zijn tegen het regime van Loekasjenko en solidair met het Oekraïense volk.

– Thomas Baert. Thomas is de zanger van de groep Radio Barba. Oekraïne en haar mensen liggen hem zeer nauw aan het hart. Hij brengt ‘Odessa’, een ode aan Odesa.

24u: slot

Inkom: gratis, een solidaire bijdrage in de kosten ter plekke is mogelijk en zelfs wenselijk (enkel cash).

Met de steun van: Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne, European Network in solidarity with Ukraine and against war, Help Ukraine Ghent, Peace for Ukraine – Ghent, Promote Ukraine, Jong Groen Gent, Feminisme Yeah, SAP-Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, Extinction Rebellion Ukraine, Feminist Workshop (Oekraïne, Fridays For Future Ukraine, KPVU (Oekraïne), Social Movement (Oekraïne), Feminist Anti-War Resistance, …

Mee mobiliseren: Je kan hier de flyer downloaden in het Nederlands, Oekraïens en Russisch. Het FB-evenement kan je hier vinden.