Op zondag 14 februari organiseerden we met SAP – Antikapitalisten, Feminisme Yeah en het Ernest Mandel Fonds een boeiende conferentie over de toestand in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Met spreeksters uit Mexico, Argentinië en Ecuador, en een geïnteresseerd publiek uit België, Zwitserland, Duitsland, Japan,… werd het alvast een erg internationalistisch en internationaal gesprek.

Je kan hier de inleidingen van Lucía Sbriller, actief in Marabunta en de feministische beweging (Argentinië), van Josie Chavez, actief in de PRT, Quadernos Feministas en de feministische beweging (Mexico) en van Enith Flores, actief in de Red Feminista Ecosocialista en de vrouwenbeweging (Ecuador) bekijken. Ellen Verryt, actief in het Collecti.e.f 8 maar.s Antwerpen en Feminisme Yeah animeerde deskundig het gesprek.

De inleiding van Josie Chavez kan je ook hier lezen (in het Engels).

In de discussie met de deelnemers kwam de vraag naar de steun vanuit de arbeidersbeweging, vakbonden en linkerzijde aan de feministische acties aan bod. De verhoudingen zijn niet overal erg simpel en die steun is nog niet altijd vanzelfsprekend, bleek uit de antwoorden.

Verder werd vooral dieper ingegaan op de impact van de coronapandemie in de verschillende landen, en kwam de vraag aan bod of een ‘ZeroCovid’-strategie mogelijk is; een korte, krachtige lockdown, vooral van alle niet-essentiële bedrijven, maar ook van scholen en dergelijke, gepaard aan voldoende sociale en financiële ondersteuning vanuit de overheden. De spreeksters waren het eens dat het belang van de informele economie in de meeste landen van het continent, de zwakte van sociale voorzieningen en van het gezondheidsapparaat, en de armoede die ook zonder covid-19 al heel wat mensen treft, zulke strategie niet echt mogelijk maakt. In verschillende landen van het continent waren afgelopen jaar soms erg strenge lockdowns van toepassing, maar mensen moeten om te overleven toch terug aan het werk en de straat op.

In elk geval een boeiend debat, dat we graag willen verder voeren.

Wordt je graag op de hoogte gehouden van volgende activiteiten (live of online)? Zend een mailtje naar info@sap-rood.org.