De bloedige Russische invasie van Oekraïne duurt intussen al meer dan 14 maand. Miljoenen Oekraïense burgers werden gedwongen te vluchten, er vielen al vele duizenden burgerslachtoffers, waaronder ook kinderen. In de door Rusland bezette gebieden heerst een waar terreurbewind tegen de Oekraïense bevolking. Vele duizenden kinderen werden gedwongen gedeporteerd naar Rusland. Het Russisch leger blijft dagelijks civiele infrastructuur (energievoorzieningen, scholen, hospitalen, woonwijken) bombarderen.

In Rusland en Wit-Rusland worden de regimes van Poetin en Loekasjenko met de dag autoritairder, de repressie tegen anti-oorlogsactivisten, leden van onafhankelijke vakbonden en democratische opposanten wordt steeds harder.

De breedst mogelijke solidariteit met de Oekraïense bevolking en haar sociale organisaties in hun verzet tegen de Russische invasie en bezetting is meer dan ooit noodzakelijk. Materiële en financiële hulp, maar ook politieke solidariteit. Ook en vooral van onderuit, van organisaties en burgers met Oekraïense organisaties en burgers.

Samen met de Oekraïense bevolking willen we spoedig een einde aan de Russische oorlog en een rechtvaardige vrede, vrij van Russische bezetting en repressie. De onmiddellijke terugtrekking van de Russische troepen en de stopzetting van de Russische bombardementen is hiertoe een noodzakelijke voorwaarde.

Wij eisen:

 • Vrede voor Oekraïne, neen aan de Russische oorlog! Onmiddellijke stopzetting van de bombardementen door het Russisch leger en terugtrekking van alle Russische troepen uit Oekraïne.
  • Solidariteit met de arbeidersbeweging, de feministische bewegingen, LGBTIQ-groepen, humanitaire organisaties, mensenrechtenverenigingen en sociale bewegingen in Oekraïne, solidariteit met de anti-oorlogsbeweging in Rusland en Wit-Rusland.
  • Massale hulp voor Oekraïne. Kwijtschelding van de buitenlandse schuld van Oekraïne.
  • Neen aan de dreigementen van Poetin om kernwapens te gebruiken, met het risico op een Derde Wereldoorlog. Kernwapens moeten zo snel mogelijk uit de wereld verdwijnen, overal!
  • Stop de import van fossiele brandstoffen (olie, gas, steenkool) uit Rusland.
  • Onvoorwaardelijke toegang voor alle vluchtelingen uit de regio. Solidariteit met alle vluchtelingen!
  • Neen aan verdere escalatie van de oorlog, oorlogsretoriek en militarisme.

Ook op 1 Mei, dag van internationale solidariteit bij uitstek, willen wij deze boodschap uitdragen in Gent. We nodigen alle deelnemers aan 1 Mei en alle solidaire mensen, uit om even deel te nemen aan de actie. Neem een foto met onze duidelijke boodschap en deel deze op de sociale media: Vrede voor Oekraïne, neen aan de Russische oorlog!

We verzamelen om 10u30 stipt op de hoek van de Kuiperskaai en het Woodrow Wilsonplein (Zuid), recht tegenover de Stadsbibliotheek. We stappen daarna ook mee in de 1 Mei optocht.

Alle mensen en organisaties die zich in deze oproep kunnen herkennen, zijn heel welkom om onze actie te vervoegen. Breng gerust ook je eigen boodschap tegen de oorlog mee!

Wil je als organisatie of individu deze oproep ook onderschrijven? Mail naar resu.enso@gmail.com. Vermeld zeker of je als organisatie of als individu de oproep ondertekent.