Jongeren voor Bernie – het establishment voor iedereen anders

Bernie Sanders blijft de enthousiaste steun genieten van miljoenen jongeren. Duizenden onder hen zijn als vrijwilligers in zijn campagne aan de slag in staten doorheen de ganse VS. Sanders boodschap – dat we gezondheidszorg voor iedereen, gratis openbaar onderwijs, hogere lonen en meer gelijkheid voor iedereen, nodig hebben – blijft hem een van de twee meest populaire kandidaten maken in de voorverkiezingen van de Democratische Partij. Tegelijk doet het establishment van de Democratische Partij er alles aan om hem af te blokken. Zij willen dat een gematigde kandidaat, liefst Joe Biden, of anders Amy Klobuchar of Pete Buttigieg, de presidentskandidaat wordt.

Op het moment dat ik dit schrijf, ziet de Amerikaanse politiek er uit als een circus. Trump bracht zopas zijn State of the Union speech, waarin hij zijn economisch succes opblies en waarin hij de U.S. Medal of Freedom aan Rush Limbaugh gaf, een racistische, extreemrechtse radio commentator. Het impeachment proces van de Senaat sprak zonet Trump vrij van wangedrag in wat enkel kan beschouwd worden als een partijdige doofpotoperatie.

In de Democratische voorverkiezingen in Iowa werd het tellen van de stemmen een complete chaos. Uiteindelijk behaalden Sanders en Buttigieg bijna evenveel stemmen, Elizabeth Warren faalde duidelijk. De voorverkiezingen in New Hampshire vinden binnen een paar dagen plaats (1)Deze vinden op dinsdag 11 februari plaats, n.v.d.r. en Super Tuesday is nog bijna een maand verder.(2)Super Tuesday valt in 2020 op dinsdag 3 maart. Die dag worden in heel wat staten tegelijk voorverkiezingen voor de presidentskandidaten georganiseerd. Alles ligt nog open.

De ‘experten’ van het establishment van de Democratische partij zeggen dat Sanders te radicaal is om te winnen omdat hij voor Medicare voor iedereen is, tegenstander is van fracking, en het zonder toestemming overschrijden van de VS-grenzen wil decriminaliseren. Zij wijzen er op dat hij in de jaren 1970 opkwam voor de ‘nationalisering van de energiesector, publieke eigendom van de banken, de telefonie en elektriciteitsbedrijven en van de farmaceutische sector en van de grote productiemiddelen zoals fabrieken en kapitaal, evenals voor andere voorstellen zoals een inkomensbelasting van 100% op de hoogste inkomens in de VS,” ook al wees hij recenter deze standpunten af. Het establishment stelt dat terwijl activisten van de Democratische Partij liever meer radicale kandidaten hebben, de kiezers van de partij liever gematigde kandidaten hebben.

De ‘experten’ van de partij stellen ook dat de meer linkse campagne-organisaties binnen de Democratische Partij faalden waar ze deelnamen aan recente verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden: “Our Revolution behaalde 0 op 22, Justice Democrats 0 op 16, en Brand New Congress 0 op 6 afgevaardigden in de campagnes waarin ze kandidaten hadden.” En, voegen ze er aan toe, de opkomst van Sanders is problematisch, want als hij niet wint, kan zijn achterban zich tot een derde partij keren, wat de Democraten de verkiezing kan kosten. Het establishment wijst er op dat Trump Sanders zal aanvallen als een socialist, zelfs een communist.

Linkse democraten, met inbegrip van de jongeren, stellen dan weer dat Sanders standpunten in het voordeel zullen zijn van alle Amerikanen en een brede weerklank kunnen krijgen. Hebben bijna 30 miljoen mensen immers vandaag geen ziekteverzekering, en zou Medicare voor iedereen hen niet ten goede komen? Ongeveer 45 miljoen Amerikanen dragen een studieschuld mee van in totaal meer dan 1,5 biljoen dollars, wat dan weer het voordeel aantoont van gratis hoger onderwijs in openbare universiteiten en hogescholen. En 53 miljoen mensen, of 44% van alle loontrekkenden werken aan lage lonen. In een land met 327 miljoen inwoners zijn dit heel wat mensen die er wel bij varen om voor Sanders te stemmen – als ze hiervan overtuigd kunnen worden.

Het establishment van de Democratische Parij, vertegenwoordigd door Biden, had in het verleden een stevige greep op de zwarte kiezers, wiens leiders en organisaties ze ondersteunde, maar zwarte kiezers in het algemeen vinden Sanders een aanvaardbare kandidaat. Een meerderheid van de jonge zwarte kiezers heeft een voorkeur voor Sanders. En waar onder Latino kiezers Biden nog steeds op kop staat, is Sanders een stevig opkomende tweede. Sanders en Biden vechten voor de steun van blanke kiezers uit de arbeidersklasse. Maar Biden vraagt hen om vertrouwen in hem te hebben, Sanders vraagt hen hem te vervoegen in de strijd om hun leven te verbeteren.

Onder de vrijwilligers die campagne voeren voor Sanders zijn de 60 000 leden van de Democratic Socialists of America (DSA), overwegend jonge mensen. DSA mobiliseert haar plaatselijke leden en zend vrijwilligers vanuit haar grotere afdelingen om elders te helpen. DSA maakt ook deel uit van een coalitie genaamd ‘People Power for Bernie’ waar verder ook that Center for Popular Democracy (CPD) Action, People’s Action, Dream Defenders, de Sunrise Movement, Make the Road Action, Our Revolution, Progressive Democrats of America en Student Action deel van uit maken. Al deze organisaties bestaan overwegend uit jongeren betrokken bij sociale bewegingen die werken rond de rechten van immigranten, het milieu en andere kwesties.

Misschien is dit wel het grootste voordeel van de campagne van Sanders: de rol van deze jonge activisten van alle rassen en genders die een kans zien om een nieuwe radicale beweging voor democratie, vrijheid en gelijkheid op te bouwen in Amerika. Sommigen zien dit als het begin van een revolutie. Laat ons daarop hopen.

Dan La Botz is lid van Solidarity en DSA en redacteur van New Politics.

Voetnoten

Voetnoten
1 Deze vinden op dinsdag 11 februari plaats, n.v.d.r.
2 Super Tuesday valt in 2020 op dinsdag 3 maart. Die dag worden in heel wat staten tegelijk voorverkiezingen voor de presidentskandidaten georganiseerd.