Bijna 4.000 academici, studenten en afgestudeerden van de prestigieuze Staatsuniversiteit van Moskou, de oudste universiteit van Rusland, hebben een brief ondertekend waarin staat dat ze ‘de oorlog die ons land in Oekraïne heeft ontketend categorisch veroordelen’.

De brief:

‘Wij, studenten, afgestudeerde studenten, docenten en medewerkers van de oudste universiteit in Rusland, de Staatsuniversiteit van Moskou genoemd naar M.V. Lomonosov, veroordelen categorisch de oorlog die ons land in Oekraïne heeft ontketend.

Rusland en onze ouders hebben ons een sterke opvoeding gegeven, waarvan de echte waarde ligt in het kritisch kunnen evalueren van wat er om ons heen gebeurt, argumenten afwegen, elkaar horen en trouw zijn aan de waarheid – wetenschappelijk en humanistisch. We weten de dingen bij hun naam te noemen en we kunnen niet aan de kant blijven staan.

Dat wat door de leiding van de Russische Federatie een ‘speciale militaire operatie’ wordt genoemd, is oorlog en in deze situatie is er geen ruimte voor eufemismen of excuses. Oorlog is geweld, wreedheid, dood, verlies van dierbaren, machteloosheid en angst die door geen enkel doel kan worden gerechtvaardigd. Oorlog is de meest wrede daad van ontmenselijking, die, zoals we hebben bestudeerd binnen de muren van scholen en de universiteit, nooit mag worden herhaald. De waarden van het absolute menselijk leven, humanisme, diplomatie en vreedzame oplossing van tegenstellingen, die we op de universiteit hebben geleerd, werden in een oogwenk met voeten getreden en weggegooid, toen Rusland verraderlijk het grondgebied van Oekraïne binnenviel. De levens van miljoenen Oekraïners zijn sinds de invasie van de strijdkrachten van de Russische Federatie in Oekraïne elk uur bedreigd.

We betuigen onze steun aan het Oekraïense volk en veroordelen categorisch de oorlog die Rusland tegen de Oekraïners heeft ontketend.

Als afgestudeerden van de oudste universiteit van Rusland weten we dat de verliezen die tijdens de zes dagen van een bloedige oorlog zijn toegebracht – in de eerste plaats menselijke, maar ook sociale, economische en culturele – onherstelbaar zijn. We weten ook dat oorlog een humanitaire catastrofe is, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe diep de wond is die wij, als het volk van Rusland, het volk van Oekraïne en onszelf op dit moment toebrengen.

We eisen dat het leiderschap van Rusland onmiddellijk het vuren staakt, het grondgebied van de soevereine staat Oekraïne verlaat en een einde maakt aan deze schandelijke oorlog.

We vragen alle Russische burgers die om hun toekomst geven om zich bij de vredesbeweging aan te sluiten.

Wij zijn tegen oorlog!’

Deze verklaring werd op 15 maart gepubliceerd op International Viewpoint. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.